Café Derby (2015)

Regie: Lenny Van Wesemael | 101 minuten | drama | Acteurs: Chloë Daxhelet, Wim Opbrouck, Monic Hendrickx, Charlotte De Wulf, Zinya Van Reeth, Robbe Langeraert, Ezra Fieremans, Andres Doise, Ben Segers, Geert van Rampelberg, Dirk van Dijck, Wennie De Ruyck, Günther Lesage, Marc Van Eeghem, Giskard Van Wesemael, Jos Geens, Tom Ternest, Sam Bogaerts, Guido Lauwagie, Ilse De Koe, Jan Decleir, Hugo Van den Berghe, Robrecht Vanden Thoren, Andre DeKeyser

De Belgische regisseuse Lenny van Wesemael is geen onbekende in de filmwereld. Na een aantal korte films en het meewerken aan grote Belgische films ‘The Broken Circle Breakdown’ en ‘De helaasheid der dingen, is ‘Café Derby’ haar eigen langspeelfilmdebuut gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Hoewel ze het niet autobiografisch wil noemen, is haar eigen jeugd de inspiratie geweest voor deze film.

Het is 1985. Paus Johannes Paulus II komt op bezoek in België. Georges van Haasdonck (Wim Opbrouck) is marktkoopman en weet werkelijk alles te verkopen aan zijn klanten. Zijn motto is dan ook dat niet uit maakt wat je verkoopt, maar hoe je het verkoopt. Hij ziet een buitenkans om een café te kopen dat in de buurt ligt van de plek waar de openluchtmis van de Paus plaats gaat vinden. Met zijn enthousiasme heeft hij zijn Hollandse vrouw Renée (Monic Hendrickx) snel om en samen met hun vijf kinderen verhuizen ze naar het afgelegen café. 

Van Wesemael vertelt het verhaal vanuit hun dochter, de elfjarige Sara (Chloë Daxhelet). Ze kijkt erg op tegen haar vader en is ook zijn lievelingetje. Niets is Georges te groot en zo haalt hij zich van alles op de hals om zoveel mogelijk geld te verdienen aan het bezoek van de Paus. Waar in het begin iedereen nog mee gaat in het enthousiasme van Georges, stapelen de problemen zich langzamerhand op.

Niet alleen de handelswaar van Georges komt in de problemen, steeds meer mensen keren zich tegen hem. Zijn eigen dromen en naïviteit zorgen ervoor dat hij ten onder gaat. Ook de relatie tussen Sara en haar vader komt onder druk te staan. Sara ziet steeds meer de ‘negatieve’ kanten van haar vader. Chloë Daxhelet debuteert in ‘Café Derby’ en zet een fantastische rol neer als Sara. De acteerprestaties van de al gevestigde namen Monic Hendrickx en Wim Opbrouck zijn eveneens prima in orde. ‘Café Derby’ voelt intiem aan, doordat van Wesemael de vader-en-dochterrelatie en de emoties van de personages prachtig in beeld brengt. De sfeer van de jaren tachtig komt helemaal terug in de film. Daarbij blijft het gezin centraal staan ondanks de grote gebeurtenissen die buiten plaats vinden. Het gebruik van archiefbeelden van de Paus destijds in 1985, gaat niet ten koste van de kwaliteit van de film.

Waar het verhaal in eerste instantie nog redelijk luchtig is, wordt het drama naarmate de film vordert steeds zwaarder. ‘Café Derby’ kan gezien worden als een fraai eerbetoon aan Van Wesemaels eigen vader en niet te vergeten haar eigen jeugd. Want opgroeien in deze setting zorgt voor vele verhalen. Hopelijk krijgen we nog meer van Van Wesemael te zien.

Marjolein Linstra

Waardering: 3.5

DVD-release: 26 januari 2016