Cake (2014)

Regie: Daniel Barnz | 102 minuten | drama | Acteurs: Jennifer Aniston, Adriana Barraza, Anna Kendrick, Sam Worthington, Mamie Gummer, Felicity Huffman, William H. Macy, Chris Messina, Lucy Punch, Britt Robertson, Paula Cale, Ashley Crow, Manuel Garcia-Rulfo, Camille Guaty, Allen Maldonado, Camille Mana, Julio Oscar Mechoso

Jennifer Aniston werd beroemd als de lolbroek uit ‘Friends’, maar ze kan ook verrassend goed uit de voeten met dramatische rollen. In ‘Cake’ speelt ze Claire, een vrouw die sinds een tragisch ongeluk chronisch pijn heeft. Uiteraard is ze daar geen blijer mens van geworden. Haar man heeft zijn biezen gepakt, bij haar praatgroep willen ze haar niet meer hebben en ze liegt en bedriegt haar dagelijkse dosis pijnstillers bij elkaar. De enige persoon die haar kuren kan verdragen is haar Mexicaanse huishoudster Silvana (Adriana Barraza). In haar gedrogeerde staat hallucineert Claire vaak over Nina (Anna Kendrick), een lotgenote die de pijn niet meer kon verdragen en van een viaduct sprong. Bij Nina’s achtergebleven echtgenoot Roy (Sam Worthington) vindt ze steun en warmte. Langzaam lijkt de aartscynische Claire te ontdooien en gloort er hoop aan de horizon.

Het beste aan ‘Cake’ is de doorvoelde, maar subtiele rol van Aniston. De actrice is niet bang om diep te gaan en zich met een verlopen kop in beeld te laten brengen. Af en toe komt haar gepatenteerde sarcasme bovendrijven. Bijvoorbeeld in de openingsscène, waarin Claires praatgroep Nina’s zelfmoord bespreekt. Waar anderen hun verdriet en boosheid uiten, merkt Claire op dat het toch wel jammer is dat Nina bovenop een vrachtwagen sprong, waardoor haar lijk pas dagen later en 3000 kilometer verderop werd gevonden. Had ze dat niet wat beter kunnen plannen?

Helaas houdt ‘Cake’ de scherpte van het begin niet vast. De film raakt stuurloos omdat het niet duidelijk is wat Claire nou precies wil. Wil ze een relatie met Roy, wil ze haar leven oppakken, wil ze dood? Andere dingen liggen er misschien juist weer te dik bovenop. Dat er achter Claires lichamelijke pijn een veel dieper, onverwerkt leed schuilgaat is een mooi gegeven, maar de oplettende kijker weet al snel waar het probleem zit. Hierdoor heeft de ontknoping niet de impact die hij had kunnen hebben.

‘Cake’ is een integere, maar niet geheel geslaagde film over leven met chronische pijn. Dat neemt niet weg dat Jennifer Aniston trots mag zijn. Die meid kan meer dan romcoms maken.

Paula Koopmans

Waardering: 3

VOD-release: 2 september 2015
DVD- en blu-ray-release: 2 september 2015