Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: De koningin van het licht – Fjällbackamorden: Ljusets drottning (2013)

Regie: Rickard Petrelius | 90 minuten | misdaad | Acteurs: Claudia Galli, Ann Westin, Richard Ulfsäter, Lennart Jähkel, Sven-Bertil Taube, Eva Fritjofson, Pamela Cortes Bruna, Tintin Anderzon, Lukas Brodén, Simon Brodén, Ida Engvoll, Christer Fant, Ulf Friberg, Nina Gunke, Ellen Stenman Göransson, Pia Halvorsen, Happy Jankell, Ylva Lööf, Maya Rung, Oscar Skagerberg, Julia Sporre, Erik Åkerlind, Erik Årman, Måns Ellmark

De boeken van de Zweedse schrijfster Camilla Läckberg zijn erg populair, ook buiten de grenzen van Zweden. Als je daarbij het succes van Scandinavische crime series en films op van de laatste jaren optelt is het niet vreemd dat er voor gekozen is om hier een televisieserie van te maken. Het leuke is wel dat, op de eerste aflevering na, een verfilming van Läckbergs boek Oorlogskind, het allemaal nieuwe verhalen zijn waar Läckberg aan mee heeft geschreven aan het scenario. Net zoals in haar boeken spelen de verhalen zich allemaal af in en rond het kustplaatsje Fjällbacka waar politieagent Patrik Hedström geholpen door zijn vrouw schrijfster Erika Falck de vele moorden oplost waar deze plek door wordt geteisterd.

In ‘Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: De koningin van het licht’ verdwijnt de jonge vrouw Lovisa Holm ineens voordat zij aan een Lucia uitvoering zou mee doen in de kerk in Fjällbacka. Deze rol wordt altijd gespeeld door mooie meisjes, maar er gaat ook een gerucht over een vloek over deze rol. Vele jaren eerder heeft een Lucia zichzelf verdronken. Kort na de verdwijning van het meisje wordt de succesvolle directeur van een vishandel, Henrik Lagerman, dood gevonden in zijn eigen pakhuis. Wat is het verband tussen deze twee gebeurtenissen?

Het verhaal van ‘De koningin van het licht’ ligt wat meer in de lijn van de reguliere boeken van Läckberg en concentreert zich op wat minder personages waardoor je als kijker meer in het verhaal zit en je beter kan inleven in de personen. De plot is ook wat eenvoudiger wat het geheel een stuk geloofwaardiger maakt.

Crimeseries uit Scandinavië als ‘The Killing’, ‘The Bridge’ en de Millennium filmreeks hebben het heel goed gedaan de laatste jaren en het is bijna een genre op zich geworden. Het is niet zeker of liefhebbers van bovengenoemde titels ook een fan zullen worden van de Fjällbacka Murders, daarvoor mist deze serie de grimmigheid die series als ‘The Killing’ juist kenmerkt. De Fjällbacka Murders zijn misschien wel beter te vergelijken met het soort detectiveseries die gemaakt worden in Groot Brittannië. De manier waarop ‘ De koningin van het licht’ het verhaal vertelt is hier in ieder geval beter mee te vergelijken. Een hele degelijke vertelling die zeker bij liefhebbers van de boeken van Läckberg zeker in de smaak zal vallen.

Sylvia Bakker

‘Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: De koningin van het licht’ verschijnt dinsdag 29 oktober 2013 op DVD (3-DVD box, Fjällbacka Murders – seizoen 1).