Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: De kustrijder – Fjällbackamorden: Strandridaren (2013)

Regie: Rickard Petrelius | 90 minuten | misdaad | Acteurs: Frida Beckman, Lukas Brodén, Simon Brodén, Pamela Cortes Bruna, Johan Carlberg, Agneta Ekmanner, Lina Englund, Andreas Franchetti, Eva Fritjofson, Claudia Galli, Ellen Stenman Göransson, Annika Hallin, Jens Hultén, Caroline Johansson, Lennart Jähkel

Wie met enige regelmaat een boekhandel of bibliotheek binnenwandelt, moet haar naam al eens tegengekomen zijn: Camilla Läckberg. Haar boeken vinden makkelijk hun weg naar het leesgrage publiek en zijn dan ook na de release zonder uitzondering in de bestseller top zestig te vinden. Het Zweedse kustplaatsje Fjällbacka is het vaste decor van haar literaire thrillers, politieagent Patrik Hedström en zijn vrouw Erika Falck vaste hoofdrolspelers. Gezien haar populariteit én de grote vraag naar Scandinavische misdaadseries, was de stap naar het witte doek niet al te groot. Voor de ‘Fjällbacka Murder’ serie – bestaande uit bioscoopfilm ‘Oorlogskind’ (2013) – en vijf tv-films, schreef Läckberg zelf mee aan het scenario.

In ‘Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: De kustrijder’ wordt er weer terug gegrepen naar de geschiedenis van Fjällbacka. Als kustplaats heeft deze plek ook een historie in de scheepvaart. De kustrijders waar de titel van deze aflevering naar verwijst waren de voorlopers van de kustwacht en moesten waken voor plunderaars die scheepswrakken van hun kostbare lading wilde ontdoen.

In het begin van de film vindt de kustwacht in een dorpje in de buurt van Fjällbacka de lijken van twee Franse scubaduikers. Hun dood wordt als een ongeluk bestempeld maar een van de kustwachters, Jessica, vertrouwt het niet. Omdat zij een oude bekende is van Patrick, neemt ze contact met hem op en roept ze zijn hulp in om de zaak verder te onderzoeken. Het blijkt inderdaad geen ongeluk te zijn. Erika gaat los van Patrick op onderzoek uit in de gemeenschap waar ze al snel in goede aarde valt bij de lokale bevolking. Zo weet zij waardevolle informatie te verkrijgen die Patrick en zijn collega’s verder kan helpen in het onderzoek. Er lijkt een verband te zijn tussen de moorden en het scheepswrak van de Josefina dat jaren geleden op deze plek op de klippen is gevaren.

‘Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: De kustrijder’ is een onderhoudend verhaal waarvan de plot klopt. Wat wel een beetje stoort is dat er iets te veel intriges in zitten waardoor het soms wat ongeloofwaardig wordt. Gelukkig vallen de stukjes uiteindelijk wel op hun plaats omdat het verhaal in zijn basis wel gewoon goed in elkaar steekt. Van alle films in de reeks is deze aflevering echter wel duidelijk de mindere te noemen.

Sylvia Bakker

‘Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: De kustrijder’ verschijnt dinsdag 29 oktober 2013 op DVD (3-DVD box, Fjällbacka Murders – seizoen 1).