Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: De zee geeft, de zee neemt – Fjällbackamorden: Havet ger, havet tar (2013)

Regie: Marcus Olsson | 90 minuten | misdaad | Acteurs: Harriet Andersson, Richard Ulfsäter, Claudia Galli, Mylaine Hedreul, Linus Wahlgren, Henrik Norlén, Lennart Jähkel, Eva Fritjofson, Jimmy Lindström, Katarina Ewerlöf, Kristoffer Berglund, Sanna Mari Patjas, Pamela Cortes Bruna, Örjan Landström, Ellen Stenman Göransson, Ann Westin, Eivin Dahlgren, Hans Wahlgren, Emelie Strömberg, Carina Johansson, Simon Brodén, Lukas Brodén, Åsa-Lena Hjelm, Måns Ellmark

Camilla Läckberg studeerde economie, werkte zelfs enige tijd als econoom, maar haar carrièreswitch naar thrillerschrijfster bleek pas echt financiële vooruitgang. De Zweedse schone heeft al heel wat bestsellers op naam staan en haar werk wordt in meer dan dertig talen vertaald. De ‘Fjällbacka Murders’ zijn niet de eerste verfilmingen van haar werk, eerder werden haar romans “IJsprinses”, “Predikant” en “Steenhouwer” voor tv bewerkt. Voor de ‘Fjällbacka Murders’ schreef Läckberg zelf mee aan het scenario, samen met auteurs als Karin Gidfors, Michael Hjorth en Charlotte Lesche.

In ‘Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: De zee geeft, de zee neemt’ schrikt de moord op fotograaf Stigge het Zweedse plaatsje Fjällbacka op. Wanneer Erika en Patrik op zoek gaan naar de moordenaar van Stigge blijkt dat er meer achter deze man stak dan zij dachten. Er wordt een hoop oud zeer uit de gemeenschap opgerakeld. De zogenaamde kreeftenvete tussen twee bekende families uit de kustplaats lijkt verbonden te zijn met deze moord, al is nog niet helemaal duidelijk op welke manier precies. Wel is duidelijk dat Stigge niet alleen gezellige familiekiekjes maakte en er meerdere mensen kunnen zijn die nog een appeltje met hem te schillen hebben.

‘Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: De zee geeft, de zee neemt’ is het eerste nieuwe verhaal in de ‘Fjällbacka Murders’. Er ligt een onderhoudend verhaal aan ten grondslag, wel zijn er iets te veel verwikkelingen in gestopt waardoor je het overzicht soms een beetje kwijt raakt. De persoonlijke perikelen van Erika en Patrik komen net zoals lezers van de boeken gewend zijn ook terug in het verhaal. In ‘De zee geeft, de zee neemt’ is er veel aandacht voor de relatie tussen Erika en haar schoonmoeder, die haar als een soort sidekick vergezelt in de zoektocht naar de moordenaar.
De belangrijkste castleden  – Richard Ulfsäter die Patrik Hedström speelt en Claudia Galli Concha als Erika Falck – zijn aardige acteurs. Ze zijn goed gecast omdat ze goed passen als de nuchtere mensen die zij ook in de boeken zijn. De kijker kan zich makkelijk met hen identificeren.

‘Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: De zee geeft, de zee neemt’ is niet de sterkste in de reeks van de Fjällbacka Murders maar desalniettemin wel onderhoudend genoeg om het bekijken waard te zijn.

Sylvia Bakker

‘Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: De zee geeft, de zee neemt’ verschijnt dinsdag 29 oktober 2013 op DVD (3-DVD box, Fjällbacka Murders – seizoen 1).