Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: Oorlogskind – Tyskungen (2013)

Regie: Per Hanefjord | 109 minuten | misdaad | Jakob Oftebro, Richard Ulfsäter, Amanda Ooms, Claudia Galli, Björn Andersson, Lennart Jähkel, Fridtjov Såheim, Per Myrberg, Inga Landgré, Felix Engström, Kim Solfeldt, Fanny Klefelt, Edvin Endre, Jan Malmsjö, Eva Fritjofson, Charlie Gustafsson, Amalia Holm Bjelke, Espen Skjønberg, Anders Nyström, Iwar Wiklander, Willie Andréason

‘Oorlogskind’ is gebaseerd op een van de boeken van de populaire Zweedse schrijfster Camilla Läckberg. Haar thrillers doen het ook erg goed over de grens en daarom zullen ook veel Nederlanders bekend zijn met het boek waar deze film op gebaseerd is. De hoofdpersonen uit de verhalen van Läckberg zijn de schrijfster Erika Falck en haar man, politieagent Patrik Hedström.

In ‘Oorlogskind’ verliest Erika kort na de geboorte van haar dochter haar beide ouders in een auto-ongeluk. Alsof dit allemaal nog niet genoeg is staat er kort daarna een man in haar woonkamer, die beweert haar halfbroer te zijn. Haar moeder zou net na de oorlog een kindje hebben gekregen en hem af hebben gestaan. Erika gelooft hem niet en zet hem het huis uit. Al snel wordt deze man vermoord en blijkt hij na DNA onderzoek toch echt haar broer te zijn. Erika gaat op onderzoek uit in haar moeders spullen en gaat op zoek naar haar vrienden uit die tijd om de hele waarheid te kunnen achterhalen.

Het leuke aan ‘Oorlogskind’ is dat de acteurs uit deze film er allemaal uitzien als echte mensen, en dus niet zo perfect en gestyled als in de gemiddelde Hollywoodfilm. Dit maakt het meteen een stuk makkelijker om je als kijker in de personages te verplaatsen. Dat gezegd hebbende gebeurt er op sommige momenten in de film wel erg veel in korte tijd, wat het soms wel erg ongeloofwaardig maakt. Ook ontbreekt het gevoelsleven van de hoofdpersonen (iets wat juist wel een grote rol speelt in de boeken) en daardoor wordt het juist weer veel lastiger als kijker om je te verplaatsen in vooral hoofdrolspeelster Erika. Het wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat een dik boek in een film van anderhalf uur moet worden omgezet. Maar de sfeer, die voor een thriller toch ook wel erg belangrijk is, ontbreekt wel lichtelijk in deze film. Gebeurtenissen worden niet opgebouwd maar er in een sneltreinvaart doorheen gejakkerd. Het verhaal zit uiteindelijk wel goed in elkaar en daardoor is ‘Oorlogskind’ desondanks zeker een onderhoudende film.

Sylvia Bakker

‘Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: Oorlogskind’ wordt vertoond vanaf 27 juni 2013 in het kader van Crime on Tour, met marathon-voorstellingen in achttien steden in het weekend van 29 en 30 juni 2013. ‘Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: Oorlogskind’ verschijnt dinsdag 29 oktober 2013 op DVD (3-DVD box, Fjällbacka Murders – seizoen 1).