Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: Vrienden voor het leven – Fjällbackamorden: Vänner för livet (2013)

Regie: Richard Holm | 90 minuten | misdaad | Acteurs: Claudia Galli, Richard Ulfsäter, Eva Fritjofson, Pamela Cortes Bruna, Lennart Jähkel, Ann Westin, Ellen Stenman Göransson, Simon Brodén, Lukas Brodén, Måns Nathanaelson, Fredrik Hallgren, Meliz Karlge, Lisa Linnertorp, Marie Robertson, Anders Nordahl, Sten Ljunggren, Miran Kamala, Mikael Brolin, Tobias Aspelin, Petter Ljunggren, Petrus Havrell Nilsson

In ‘Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: Vrienden voor het leven’ brengt een aanstaande reünie van de middelbare school waar Erika en Patrik ooit heen gingen herinneringen weer tot leven. Tijdens een interview  voor de televisie wordt Erika herinnerd aan haar jeugdvriend Peter, die op zijn vijftiende ineens spoorloos verdween. Peter is degene die Erika heeft gestimuleerd om te gaan schrijven en daarom wil ze graag weten wat er met hem is gebeurd. Misschien wil ze er mogelijk wel een boek over gaan schrijven. Peters jongere broer Ivan ziet dit interview op televisie en spreekt haar voicemail in om met haar af te spreken. Maar voordat ze hiervoor de kans krijgen wordt hij dood gevonden. Met het onderzoek naar zijn dood zal misschien ook eindelijk duidelijk worden wat er met zijn grote broer gebeurd is.

‘Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: Vrienden voor het leven’ heeft een verhaallijn die weliswaar wel teruggrijpt naar het verleden, maar geen historisch verhaal verbindt aan een misdaad van het heden. In dit geval krijgen we wat meer inzicht in de jeugd van Patrik en Erika. De verbinding met het verleden die een rode draad is in alle verhalen is hier het beste gelukt bij ‘ Vrienden voor het leven’ omdat het verhaal hier heel intrigerend is. Wat is er gebeurd met Peter en waarom wordt zijn broertje vermoord op het moment dat hij hier net over wilde gaan praten?
De kindacteurs die ook een grote rol spelen in ‘Vrienden voor het leven’ zijn erg goed. Vooral het jongetje die het kleine broertje van de verdwenen Peter speelt is erg aandoenlijk.

‘Vrienden voor het leven’ is zeker een van de meest geslaagde films uit de reeks van de Fjällbacka Murders. De verhalen uit Fjällbacka Murders sluiten daarnaast goed aan op de boeken die Läckberg heeft geschreven, ze hebben dezelfde stijl en soort personages en als lezer van de boeken herken je de schrijfster zeker in deze verhalen. Dit is in het geval van ‘Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: Vrienden voor het leven’ zeker zo en dit verhaal zal dan ook van alle films in de reeks het beste in de smaak vallen bij de liefhebbers van Läckberg.

Sylvia Bakker

‘Camilla Läckbergs Fjällbacka Murders: Vrienden voor het leven’ verschijnt dinsdag 29 oktober 2013 op DVD (3-DVD box, Fjällbacka Murders – seizoen 1).