Camp Rock 2: The Final Jam (2010)

Regie: Paul Hoen | 104 minuten | komedie, familie, romantiek, musical | Acteurs: Demi Lovato, Joe Jonas, Nick Jonas, Kevin Jonas, Daniel Fathers, Daniel Kash, Maria Canals-Barrera, Chloe Bridges, Matthew ‘Mdot’ Finley, Meaghan Martin, Alyson Stoner, Anna Maria Perez de Tagle, Jasmine Richards, Roshon Fegan, Jordan Francis, Arisa Cox, Frankie Jonas, Shemar Charles, Abigail Chu, Erin Pitt, Jesse Bostick

De eerste ‘Camp Rock’ film was een succes, dus plande Disney al snel een vervolg. In dit tweede deel zijn natuurlijk de Jonas Brothers weer van de partij. Ook Demi Lovato herhaalt haar hoofdrol uit de vorige film en we zien verschillende andere spelers, waaronder Daniel Fathers als kampleider Cesario Brown, uit de eerste film terug.

Net als in de eerste film is het verhaal ook nu weer niet al te ingewikkeld. Het is een jaar na de eerste film en het zomerkamp staat weer voor de deur. Mitchie (Demi Lovato) is heel blij om weer te gaan want nu kan ze eindelijk haar relatie met Shane (Joe Jonas) wat meer gaan verdiepen. Als zij met haar moeder, die ook dit jaar de catering verzorgt, aankomt bij het kamp blijkt dat er aan de andere kant van het meer een nieuw kamp geopend is: Camp Star. Dit kamp wordt geleidt door een oud collega van Cesario Brown, Axel Turner, die ooit met Brown samenspeelde in een band. Hij werd echter uit de band gezet vanwege meningsverschillen en sindsdien is er kwaad bloed tussen deze twee. De concurrentie tussen deze twee muziekkampen vormt dan ook de rode lijn in het verhaal.

Waar Brown met zijn Camp Rock vooral de nadruk legt op individuele ontwikkeling, passie en plezier maken, is Turners Camp Star een plek waar op Spartaanse wijze gehamerd wordt op zakelijke prestatie en presteren van muziekacts. Een duidelijk tweedeling dus en aangezien Camp Star veel meer geld tot zijn beschikking heeft lijken zij al snel de bovenliggende partij te zijn. Maar Mitchie laat het hier niet bij zitten en organiseert met de hulp van de Jonas broertjes en de rest van het kamp een tegenactie. In een echte “battle” zullen de twee kampen elkaar muzikaal bestrijden.

Net als het geval was bij de eerste film zit ‘Camp Rock 2: The Final Jam’ ook weer prima in elkaar. Mooie beelden en dito geluid, de film is technisch goed uitgevoerd. De Jonas broertjes hebben in vergelijking met de eerste film een iets grotere rol, maar weten in tegenstelling tot Demi Lovato nog steeds niet de show te stelen. De dans- en muzieknummers zijn ook nu weer tot in de puntjes verzorgd en er is qua stijlen zelfs een iets gevarieerder aanbod in vergelijking met de eerste film. Uiteraard ontbreekt ook de morele les op het einde niet. Kortom, net als de eerste ‘Camp Rock’-film een lekker wegkijkende Disneyfilm met frisse jongelui. De film steekt goed in elkaar steekt, maar heeft ook nu weer een clichématige verhaallijn meegekregen. Net als bij het eerste deel doemen vergelijkingen op met films zoals ‘School of Rock’ maar ook ‘High School Musical’. Het sprookjesachtige verhaaltje met de kritiek op de zakelijke kant van de muziekwereld wringt enigszins met de realiteit van de Disney bedrijfsvoering. Maar voor weinig kritische liefhebbers van dit soort Amerikaanse feel-good tiener/kinderfilms is dit een warme aanrader.

Joost Hoedemaeckers