Cannibal! The Musical – Alferd Packer: The Musical (1996)

Regie: Trey Parker | 95 minuten | horror, komedie, western, biografie, musical | Acteurs: Trey Parker, Toddy Walters, Dian Bachar, Brad Gordon, Ian Hardin, Dave Hardin, Edward Henwood, Jon Hegel, Andrew Kemler, Steve Jackson, Marty Leeper, Randy Parker, Maseo Maki, Jason McHugh, Joe McHugh, Robert Muratore, Matt Stone, Junichi, Tomomi

Alferd Packer overleeft als enige van een groep gouddelvers de barre tocht van Utah naar Breckenridge in Colorado. De rest is ten prooi gevallen aan de onbarmhartige, winterse Rocky Mountains, tenminste, dat beweert hij. In de bewoonde wereld wordt hij daarom met open armen ontvangen als de dappere overlevende die de meest vreselijke ontberingen heeft weten te trotseren. Maar dan worden de overblijfselen van de andere groepsleden gevonden die niets aan de verbeelding overlaten. Vanwege de gruwelijke vondst wordt Packer ter dood veroordeeld voor moord en kannibalisme, hoewel hij beweert onschuldig te zijn.

In de gevangenis probeert de journaliste Polly Pry (Toddy Walters) Packer aan het praten te krijgen. Eerst met weinig succes, maar als ze hem zoals haar is aangeraden vraagt naar ‘Liane’, is zijn woordenstroom niet meer te stuiten. Liane is Packers innig geliefde paard, al vanaf zijn vroegste jeugd zijn trouwe metgezellin. Ze is het enige levende wezen waarvan hij ooit heeft gehouden en houdt, maar hij is haar kwijtgeraakt. In de aanloop over hoe hij zijn Liane is kwijtgeraakt, vertelt hij over de verschillende leden van de groep goudzoekers, de vreemde mensen die ze hebben ontmoet en de immense wanhoop die zich op een gegeven moment van hen had meester gemaakt waardoor kannibalisme de enige optie tot overleven leek.

Wat een verrukkelijke hoop onzin van de makers van ‘South Park’ en een fraaie voorbode van alle idiote avonturen waar ze hun fans keer op keer weten te trakteren. Neem alleen al die bizarre, gruwelijke scène waarin Packer zogenaamd zijn groepsgenoten op een haast wellustige manier aan flarden scheurt en vervolgens op ongelooflijk smerige wijze verorbert. Misselijkheid en afkeer strijden om voorrang met de slappe lach. En dan die malle liedjes en dansjes die worden afgewisseld met talloze absurditeiten en melige, ongelooflijk gore grappen. Ook verrassend is de vette sentimentaliteit die bijna altijd wordt doorbroken door snoeihard geweld waar je om moet lachen of je wilt of niet.

Trey Parker is duidelijk een groot filmliefhebber, maar brengt in zijn debuutfilm niet alleen een ode aan speelfilms van illustere voorgangers, maar ook aan strips als Lucky Luke en televisieseries als Mr. Ed met als resultaat een feest van herkenning waar hij toch een heel persoonlijk stempel op heeft weten te drukken. Jammer dat de film soms net iets te traag is, maar het scenario is leuk en verrassend, het acteerwerk erg goed en geheel in stijl met het absurdistische karakter van het verhaal en de muziek, zang en dans een musical meer dan waardig. Zeer vermakelijk.

Diana Tjin-A Cheong