Can’t Stand Losing You: Surviving The Police (2012)

Regie: Andy Grieve, Lauren Lazin | 79 minuten | documentaire, muziek | Met: Sting, Stewart Copeland, Andy Summers

‘Can’t Stand Losing You: Surviving The Police’ is het verhaal van Andy Summers, de gitarist van de legendarische band The Police. Eerder al maakte drummer Stewart Copeland de documentaire ‘Everyone Stares: The Police Inside Out ‘ die voornamelijk bestond uit zelf gefilmd materiaal. Ook ‘Can’t Stand Losing You’ bevat veel filmmateriaal uit de gloriedagen maar vertelt wel veel meer een verhaal dan de eerdergenoemde film. Het interessante is dat deze keer het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van gitarist Andy Summers,  waar natuurlijk zanger en bassist Sting altijd veel meer de blikvanger is geweest van de band en ook omdat hij veel meer in the picture is gebleven na het uiteenvallen van The Police dan zijn andere bandleden.

Andy Summers heeft in meerdere bands gezeten waaronder Eric Burdon and the Animals, tot hij uiteindelijk in het eind van de jaren 70 samen met Stewart Copeland en Sting The Police vormt. In ‘Can’t Stand Losing You: Surviving The Police’ krijgen we het complete verhaal te zien, van de eerste optredens in de Londense punkscene, het concert op Pinkpop in 1979, de eerste tournee door de Verenigde Staten en het langzaam uiteenvallen van de band door botsende ego’s, onderlinge meningsverschillen en problemen met het thuisfront. De film bevat daarnaast ook beelden van de reünietour uit 2007.

Het is erg boeiend om het verhaal van The Police te horen uit de mond van gitarist Andy Summers, die niet bang is om persoonlijk te worden. Het verhaal van The Police is herkenbaar wanneer je meer rockdocumentaires hebt gezien: drugs, drank, ruzies, succes en het daarmee niet kunnen omgaan. Toch blijft dit voor muziekliefhebbers altijd interessant wanneer de film goed gemaakt is en het verhaal goed verteld wordt. In dit geval is dat zeker zo, ‘Can’t Stand Losing You: Surviving The Police’ is een enerverende film vol met uniek beeldmateriaal en veel achtergrondverhalen. Een musthave voor liefhebbers van muziek in het algemeen en voor liefhebbers van The Police in het bijzonder.

Sylvia Bakker

‘Can’t Stand Losing You: Surviving The Police’ verschijnt 26 juni 2013 op DVD en blu-ray.