Cape Fear (1991)

Regie: Martin Scorsese | 128 minuten | drama, misdaad, horror, thriller | Acteurs: Robert De Niro, Nick Nolte, Jessica Lange, Juliette Lewis, Joe Don Baker, Robert Mitchum, Gregory Peck, Martin Balsam, Illeana Douglas, Fred Dalton Thompson, Zully Montero

Robert De Niro is al decennia de bestuurder van de auto die Scorsese heet. De acteur en de regisseur maken al sinds het begin van de jaren zeventig films samen, in het begin voornamelijk rafelige egodocumenten waarin een beschadigde man in een gewelddadige wereld het midden tussen goed en kwaad probeert te houden (‘Mean Streets’, ‘Taxi Driver’). In ‘Cape Fear’ staan de beste ingrediënten uit hun filmhuwelijk in dienst van een volbloed Hollywood-thriller met een goede cast.

Cape Fear is een welgesteld plaatsje aan de kust van North Carolina, waar ons ons kent en alles onder het vloerkleed geveegd lijkt te kunnen worden. Sam Bowden is er één van de haantjes en dat heeft hem geen windeieren gelegd op het buitenechtelijke vlak. Zijn vrouw is daar niet zo blij mee en dochter Danielle luistert niet meer naar vader. Ondertussen worden zij wel gestalkt door psychopaat Cady. Niet echt ‘your average’ onschuldige familie onder vuur van het kwaad dus, wat in de versie van 1962 wel het geval was. De hele film worstelen we met het karakter van Bowden, die je volgens de regels van dit genre aardig zou moeten vinden. Ondertussen laat slechterik Cady zich ook nog eens van zijn menselijke kant zien. Je zou je best kunnen voorstellen dat hij er inderdaad is ingeluisd door Bowden, die er niet voor terugschrikt om ‘the law’ naar zijn hand te zetten.

Weinig clichés dus, of het moet het stormachtige waterballet zijn waarmee de film eindigt. Een concessie aan de wetten van Hollywood wellicht, maar niet echt storend. Daar staat het skelet van de film te sterk voor. ‘Cape Fear’ is een uitgebalanceerde thriller met film noir-trekjes. Jessica Lange mag als Sam’s vrouw Leigh de postbode nu eens niet twee keer laten bellen, maar staat ditmaal aan de respectabele kant van de streep. Dochter Danielle (een prima rol van Juliette Lewis als hillbilly teentrash) zorgt met haar pubergedrag voor een mooie kronkel in het reguliere thrillerverloop. Haar lome doch gevaarlijke hormonale aanvallen brengen zelfs Max Cady in verwarring. Nolte zet als Bowden een rechtlijnige sukkelaar neer die over lijken gaat en het ook niet meer weet. Een gevaarlijke combinatie, misschien wel gevaarlijker dan Cady. En zo heeft Scorsese twee controversiële helden gevonden. En daarmee het recept voor een topthriller.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 4

Bioscooprelease: 13 maart 1992