Capricorn One (1978)

Regie: Peter Hyams | 123 minuten | drama, science fiction, thriller | Acteurs: Elliott Gould, James Brolin, Hal Holbrook, O.J. Simpson, Karen Black, Telly Savalas, Brenda Vaccaro, Sam, Waterston, Alan Fudge, James Sikking, Robert Walden, Lee Bryant

Er is een mythe ontstaan rondom Stanley Kubrick waarin wordt beweerd dat hij de regisseur zou zijn van de geënsceneerde landing van de Apollo op de maan. Allerlei X-files-achtige verhalen doen hierover de ronde. Zijn oeuvre zou doorspekt zijn met verborgen boodschappen die hiernaar verwijzen. Zo loopt het jochie in ‘The Shining’ met ‘Apollo’ op zijn T-shirt en lijken de taferelen in ‘Eyes Wide Shut’ in zijn geheel een geënsceneerd schouwspel en daarmee een verborgen boodschap te bevatten. De release van ‘Eyes Wide Shut’ vond plaats op 16 juli, dezelfde dag als de maanlanding van de Apollo.

Het gegeven van een nep-maanvlucht vormt de basis voor ‘Capricorn One’. Hal Holbrook is een doorgedraaide NASA-voorman die na de mislukte lancering het ruimteprogramma en daarmee het gezicht van de USA moet redden door in een geheime studio de lancering van een ruimtemissie te ensceneren. Jaren 70 leading man Elliott Gould speelt een eigenwijze doortastende journalist die een aantal merkwaardige feiten op het spoor komt en in de vreemde afscheidswoorden van een astronaut een verborgen boodschap meent te ontdekken. Dit ontaardt in een spannende eenmansactie tegen een enorme samenzwering en tevens een race tegen de klok om de gevluchte astronauten te redden.

Naast Gould zien we nog meer jaren 70 relikwieën, zoals Karen Black, waarvan na het verstrijken van de seventies zelden meer iets is vernomen op het grote doek. Verder krijgt Gould de steun van Telly ‘Kojak’ Savalas. Het gezicht inclusief lolly van de film-noirachtige politie-series destijds. Ook kunnen we O.J Simpson in actie zien, die later zelf het onderwerp van een conspiracy theorie meende te zijn.

‘Capricorn One’ is een behalve een spannende jongensboekachtige thriller een nostalgisch monument van de jaren 70 cinema.

Jeroen Poldermans

Waardering: 4

Bioscooprelease: 6 juli 1978