Captain America: Brave New World (2025)
Regie: Julius Onah | 120 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Anthony Mackie, Harrison Ford, Danny Ramirez, Shira Haas, Carl Lumbly, Tim Blake Nelson, Giancarlo Esposito, Xosha Roquemore, Jóhannes Haukur Jóhannesson, William Mark McCullough, Takehiro Hira, Harsh Nayyar, Rick Espaillat, Todd Allen Durkin, Dustin Lewis, Rachael Markarian, Phuong Kubacki, Alan Boell, Ava Hill, Marissa Chanel Hampton, Katerina Eichenberger, Mark Pettit, John Mark Bowman, Katina Rankin, John Cihangir, Eric Mbanda, Koji Nishiyama, David Atkinson, John Dixon, Josh Robin, Sharon Tazewell, Pete Burris, Diesel Madkins, Matthew Cornwell, Sandra Aparicio, Ricky Robles Cruz, Erika Keck, Hector Banos, Bill Stinchcomb, Gabriela Amarchand, Adriana Lugo, Ben Vazquez, Cris Ruiz, Jarrett Michael Collins, Yaz Takahashi, Tomoko Karina, Robert Tretsch, Travis Powers, Will A. Holland, Chealon Miller, Trevor Feinstein
Al een tijdje heeft Sam Wilson (Anthony Mackie) de mantel overgenomen van Steve Rogers (Chris Evans) als Captain America. Maar hij heeft nooit zoals Rogers het supersoldatenserum ontvangen en heeft daarom geen bovenmenselijke krachten. Wel heeft hij speciale vleugels van het fictieve metaal vibranium en natuurlijk het machtige schild. Maar wat maakt iemand nou echt een superheld? Gekruid met wat hedendaagse politieke perikelen echoot voor de zoveelste keer deze vraag door een Marvel Cinematic Universe-film.
Inmiddels is de opvliegerige Thaddeus “Thunderbolt” Ross (Harrison Ford, eerder vertolkt door William Hurt) de president van de Verenigde Staten. Toen hij nog generaal was, herstartte Ross de experimenten met het supersoldatenserum wat leidde tot het creëren van de Hulk. Tevens initieerde hij na de gebeurtenissen in ‘Avengers: Age of Ultron’ (Joss Whedon, 2015) de Sokovia-akkoorden waarin de Avengers geen privé-organisatie meer mochten zijn maar onder de controle van de VN moesten komen te staan. Dit zorgde voor fikse wrevel tussen Steve Rogers en Tony Stark (Robert Downey Jr.). In ‘Captain America: Brave New World’ is het idee achter die akkoorden het nieuwe normaal en moet de nieuwe Captain America, zij het met gezonde tegenzin, zich direct verantwoorden aan de president van Amerika.
Meteen krijgt Wilson het flink op zijn bordje. Iemand heeft het gemunt op de president om hem af te houden van een internationaal handelsverdrag over de buitenaardse vondst, die rijk is aan zeldzame metalen, in de Indische oceaan. Wilson en zijn praatzieke sidekick Joaquin Torres (Danny Ramirez), de nieuwe Falcon in wording, doen er alles aan om uit te vogelen wie Ross het leven zuur maakt, terwijl de twee constant op de hoede moeten zijn voor de overheid.
In een voor een Marvelfilm krappe twee uur dendert regisseur Julius Onah door het verhaal heen dat tjokvol zit aan uitleggerige subplots, zoals de relatie tussen Betty Ross (Liv Tyler) en vader Thaddeus die teruggaat tot aan ‘The Incredible Hulk’ (Louis Leterrier, 2008)), en verwijzingen naar het bredere MCU, waaronder het belang van metalen zoals vibranium in de strijd tegen nieuwe (buitenaardse) dreigingen. Ondanks al die geitenpaadjes houdt regisseur Onah de trein nog redelijk op de rails. Ook hoef je niet perse de miniserie “The Falcon and The Winter Soldier” (Malcolm Spellman, 2021) te verorberen om deze MCU-film, de vijfendertigste alweer, te kunnen volgen. Dit is wellicht enigszins een opluchting.
Toch is de paranoiathriller, gemodelleerd naar ‘The Manchurian Candidate’ (John Frankenheimer, 1962) en drijvend op de grillen van een man in het Witte Huis, niet de gehoopte herstart van de haperende Marvelmotor. Het ligt niet zozeer aan de acteurs en de speciale effecten (behalve in de finale dan). Maar waar ooit de aanpak nog soort van fris was voor het genre, zijn deze grote Marvel-producties steeds moeilijker van elkaar te onderscheiden. Bovendien heeft de studio het zelf beter gedaan, zoals in ‘Captain America: Winter Soldier’ (Anthony Russo & Joe Russo, 2014). Dus, hoewel ‘Captain America: Brave New World’ meent dat speciale superheldenserum niet zo van belang is, kan je je voorstellen dat Wilson er maar al te graag één had gehad.
Roy van Landschoot
Waardering: 3
Bioscooprelease: 12 februari 2025