Captain Sparky vs. The Flying Saucers (2013)

Regie: Mark Waring | 3 minuten | animatie, korte film | Originele stemmencast: Charlie Tahan

‘Captain Sparky vs. The Flying Saucers’ is een kort filmpje dat als extra feature is toegevoegd aan de blu-ray van ‘Frankenweenie’, Tim Burtons droomproject, dat hij eindelijk in 2012 gerealiseerd zag. Al in het begin van de jaren tachtig bedacht de excentrieke filmmaker (toen in de twintig en onder contract bij Disney) het ontroerende verhaal rondom het jongetje Victor Frankenstein, die vanwege zijn onmetelijke liefde voor zijn hondje Sparky het dier na zijn dood wil reanimeren, en daarin slaagt, met alle gevolgen van dien. ‘Frankenweenie’ (1984) is een geslaagde, korte real live actiefilm waarbij Burton voor het eerst de beschikking over een professionele cast had. Het verhaal liet hem echter niet los en in het nieuwe millennium tekende Burton opnieuw een contract met Disney voor twee films: ‘Alice in Wonderland’ en ‘Frankenweenie’. Eindelijk zou de filmmaker zijn verhaal kunnen vertellen op de manier waarop hij dat wenste. Het is inmiddels bekend: ‘Frankenweenie’ (2012) is de ultieme Burton stop-motionfilm geworden, spannend, grappig, bijzonder ontroerend en met die herkenbare prachtige visuele stijl, waarom de Amerikaan bekend staat.

Victors grootste hobby is het maken van filmpjes, waarin Sparky de hoofdrol speelt. De inventiviteit waarmee het jongetje te werk gaat is geweldig om te zien, gewone alledaagse voorwerpen worden met schijnbaar gemak omgetoverd tot heuse filmprops, waarbij je twee keer moet kijken om te zien wat de echte functie is. Ondanks het amateuristische karakter ga je al snel mee in Victors fantasiewereld. Een van de favorieten is ‘Captain Sparky vs. The Flying Saucers’, en we zien Sparky enthousiast naar het scherm kijken als Victor besluit deze weer eens te vertonen.

‘Captain Sparky vs. The Flying Saucers’ is een film-in-een-film. Sterker nog: het is een stop-motion-animatiefilm waarin je ziet hoe iemand een stop-motion-animatiefilmpje maakt. Dat dat een extra uitdaging vormde voor de filmmakers, mag duidelijk zijn. Hoewel de film niet geregisseerd noch geschreven is door Tim Burton (hij produceerde wel), maar respectievelijk door Mark Waring en Derek Frey, sluit de look and feel van het filmpje goed aan bij de hoofdfilm. Absoluut een extra reden om de blu-ray van ‘Frankenweenie’ op je verlanglijstje te zetten.

Monica Meijer

‘Captain Sparky vs. The Flying Saucers’ verschijnt als extra op de blu-ray van ‘Frankenweenie’. ‘Frankenweenie’ verschijnt woensdag 20 februari 2013 op DVD, blu-ray, blu-ray 3D en VOD.