Carambolages – Carom Shots (1963)

Regie: Marcel Bluwal | 85 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Jean-Claude Brialy, Louis de Funès, Michel Serrault, Sophie Daumier, Anne Tonietti, Henri Virlojeux, Alfred Adam, Marcelle Arnold, René Clermont, Jacques Dynam, Gilberte Géniat, Jean Ozenne

Paul Martin is verloofd met Solange (Sophie Daumier), de dochter van Brossard (Henri Virlojeux). Brossard is lid van de raad van bestuur van het publiciteitsagentschap ‘321’ en staat op het punt met pensioen te gaan. Paul heeft dringend geld nodig vanwege zijn aanstaande huwelijk en alle financiële verplichtingen die hij daarvoor is aangegaan. Wanneer Charolais een idee zoekt voor een nieuwe reclame campagne gaat Paul in het geheim naar hem toe. Charolais is razend enthousiast en is bereid het principe van het bedrijf te negeren waarbij promotie niet gebaseerd is op het belonen van talent maar via anciënniteit.

Paul denkt dat in ruil voor zijn idee een promotie in kannen en kruiken zit, maar zijn opluchting is van korte duur. Als hij naar het vorderen van de promotie informeert, krijgt hij te horen dat door een regeringsbesluit de pensioengerechtigde leeftijd met vijf jaar is verhoogd en zijn schoonvader dus nog vijf jaar op zijn plek blijft zitten. En dat terwijl zijn verloofde inmiddels hun toekomstige huis heeft uitgezocht en op zoek is naar dure meubels en zijn secretaresse en minnares Danielle (Anne Tonietti) hem vertelt dat ze zwanger is en dat ze het kind wil houden. Nu moet hij ook nog geld hebben voor ‘kleine Paul’.

Hoewel Louis de Funès voldoende ruimte krijgt om zijn komische talent te etaleren, is de hoofdrol voor Jean-Claude Brialy. Paul is een ambitieuze draaikont, maar bovenal een wanhopige jongeman die in het nauw gedreven misdadige neigingen ontwikkelt. De bijrollen zijn erg grappig, vooral Henri Virlojeux is geestig als Pauls schoonvader Brossard die geen enkele moeite heeft met het feit dat Paul een minnares heeft, als hij zich een dergelijke luxe tenminste ook financieel kan veroorloven.

‘Carambolages’ is een zwarte komedie met een zeer cynische ondertoon. Op het moment dat Paul zijn idee aan Charolais voorlegt roept deze: ‘Je bent formidabel, we zijn formidabel, ik ben formidabel!’ En dit geeft de sfeer goed weer. Iedereen bedriegt en gebruikt de ander schaamteloos, mensen likken naar boven en trappen naar onderen en zonder enige gewetensnood beramen ze moordaanslagen op hun rivalen op zakelijk of liefdesgebied. Een film om bij te lachen, maar zeker ook om je hoofd bij te schudden. Meer dan eens.

Diana Tjin-A Cheong

‘Carambolages’ verschijnt donderdag 16 oktober 2014 op DVD (Louis de Funès – Best of – Limited Edition).