Carjacked (2011)

Regie: John Bonito | 88 minuten | thriller | Acteurs: Stephen Dorff, Maria Bello, Joanna Cassidy, Catherine Dent, David Jensen, Kristen Kerr, Gary Grubbs, Connor Hill

Onoverzichtelijke tankstations, schimmige motels, wegrestaurants en uitgestrekte highways bouwen de sfeer en setting rondom deze typisch Amerikaanse ‘on the road’ thriller. Die trip door het (deels nachtelijke) Amerikaanse landschap start kort nadat we kennis maken met Lorraine (Mario Bello), een alleenstaande moeder die al snel als labiel en zorgelijk persoon door de filmmaker wordt geïntroduceerd. Haar strijd met het verleden wordt duidelijk wanneer zij haar verhaal doet in een praatgroepje voor lotgenoten. De Boodschap is helder: Lorraine is een makkelijke prooi voor alle gevaren die tijdens deze donkere avond op de loer liggen. Eenmaal met haar zoontje in de auto, beginnen de onheilspellende minuten die de kijker leiden naar het moment waarop de film zijn naam eer aan doet: ‘Carjacked’.

De opbouw van ‘Carjacked’ is bijna net zo helder als dat zij geschoten is: scherp gefilmde scènes waarin het Amerikaanse ‘on the road’ gevoel met details wordt benadrukt. Daar komen de tankstations, wegrestaurants en Amerikaanse wagens weer om de hoek. ‘Carjacked’ is één van de weinige speelfilms van regisseur John Bonito. Zorgvuldig en kwalitatief vormgegeven scènes komen van zijn hand.

Na de onmiskenbare introductie en onheilspellende opgang naar het hoofdthema doet ‘Carjacked’ haar naam als thriller helaas weinig eer aan. Carjacker en bankrover Roy (Stephen Dorff) brengt niet die snijdende en angstaanjagende sfeer in het verhaal waardoor je de rest van de trip op het puntje van je stoel beleeft. De conversaties bij het licht van het dashboard, met moeder Lorraine, doen soms zelfs wat denken aan een kibbelend stel dat elkaar al wat langer kent dan die enkele minuten daarvoor.

Gelukkig heeft ’Carjacked’ ook zeker nog wat onverwachte wendingen in petto wanneer Lorraine haar moedige en minder lieve kant laat zien. De daarop volgende actiescènes brengen de nodige leven in de brouwerij waarbij Lorraine’s scheiding ook nog een rol speelt.

Wie bang is aangelegd tijdens eenzame, nachtelijke autoritjes zal vanwege die identificatie een vermakelijke film in handen hebben met ‘Carjacked’. Degenen die zich door de acteurs en het gepresenteerde verhaal van een tenenkrommende thriller willen laten overtuigen, zullen wellicht wat bedrogen uitkomen.

Tjeerd Kooistra

‘Carjacked’ verschijnt donderdag 21 juni 2012 op DVD.