Carl’s Date (2023)

Recensie Carl's Date CinemagazineRegie: Bob Peterson | 8 minuten | animatie, korte film | Originele stemmencast: Edward Asner, Bob Peterson

Vlak voor de vertoning van de nieuwe Pixar-film ‘Elemental’ zal de bioscoopbezoeker getrakteerd worden op ‘Carl’s Date’ een nieuwe korte tekenfilm uit het ‘UP’ universum. De vraag is alleen of die hierop zit te wachten. In eerste instantie lijkt het antwoord eenvoudig, een vervolg op het liefdesleven van Carl, dat kan alleen maar mis gaan. De emotionele montage over Ellies dood in ‘UP’ is namelijk iconisch en een mooi afgerond geheel. Toch komt deze acht minuut durende short ermee weg, omdat het eigenlijk een hommage is verpakt in een vervolg.

Carl’s date is bijvoorbeeld nooit in beeld. Bovendien denkt Carl vaak aan Ellie en wordt de kijker herinnert aan de beroemde montage aan de hand van muziek. De date dient vooral als set-up voor voorspelbare humor en de alom geliefde pratende hond Dug hebben we zijn kunstje ook al eens zien doen. Kortom, de op de loer liggende misser wordt niet gemaakt, maar de originaliteit en humor van ‘UP’ worden niet geëvenaard.

Ian van Asch

Waardering: 3

Bioscooprelease: 12 juli 2023 (als voorfilm van ‘Elemental’)