Carol (2015)

Regie: Todd Haynes | 118 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler, Jake Lacy, Sarah Paulson, John Magaro, Cory Michael Smith, Kevin Crowley, Nik Pajic, Carrie Brownstein, Trent Rowland, Sadie Heim, Kk Heim, Amy Warner, Michael Haney

Dat de jaren 50 zich zeer goed lenen als stijlvolle setting hebben we al kunnen zien in de populaire serie “Mad Men”. Ook het romantische drama ‘Carol’, met Cate Blanchett en Rooney Mara in de hoofdrollen, maakt mooi gebruik van dit elegante decennium. Gebaseerd op het semi-biografische boek ‘The Price of Salt’ van auteur Patricia Highsmith was ‘Carol’ ruim elf jaar in ontwikkeling voordat deze eindelijk in 2015 in première ging op het Cannes filmfestival, waar het met de nodige egards werd ontvangen.

Tijdens het kerstseizoen in het Manhattan van ergens in de jaren vijftig valt het oog van winkelbediende Therese (Rooney Mara) op de wat oudere society dame Carol (Cate Blanchett). Er blijkt een onmiddellijke klik zijn tussen de twee. Dus wanneer Carol haar handschoenen vergeet en Therese haar deze nastuurt, lijkt een vervolgontmoeting onvermijdelijk. Hun bijzondere vriendschap wordt door buitenstaanders al snel als eigenaardig bestempeld. Wanneer Carol bij haar scheiding voogdij over haar dochter dreigt te verliezen en de stress haar teveel wordt, nodigt ze Therese uit mee op reis. Tijdens deze trip blijkt de vriendschap tussen de twee toch meer om het lijf te hebben.

Ondanks dat ’Carol’ grotendeels vanuit het perspectief van Therese wordt verteld, wordt er vrijwel geen gebruik gemaakt van een voice over. In plaats hiervan word je als kijker aangemoedigd om de bewuste pauzes en intense blikken zelf te interpreteren. Dit wordt zeker vergemakkelijkt door het uitmuntende acteerwerk van Cate Blanchett en Rooney Mara. De chemie tussen de twee is vanaf het eerste moment voelbaar. Van Oscarwinnares Blanchett is inmiddels een hoog acteerniveau gebruikelijk dus het is vooral Mara die verrast met haar memorabele optreden als Therese. Haar ontdekkingsreis richting een eigen identiteit  weet ze met weinig woorden perfect over te brengen. De ontluikende relatie tussen de twee wordt zo subtiel in beeld gebracht dat je het ongebruikelijke aspect eraan nooit als merkwaardig bestempeld. Een pluim voor regisseur Todd Haynes is hier ook zijn plek.

De overige elementen in ‘Carol’ zijn van een gelijkwaardig kaliber. De jaren 50 setting is zo prachtig in beeld gebracht dat je je afvraagt wanneer die tijdreizende Delorean nou eens wordt uitgevonden zodat je dit decennium in levende lijve kan beleven. De lange tijd dat ‘Carol’ in ontwikkeling was heeft het zeker geen windeieren gelegd; het scenario is tot in de puntjes uitgewerkt door scenarist Phyllis Nagy. Al dit wordt nog mooi ondersteund door een passende klassieke soundtrack.

De combinatie van geweldige centrale (Oscarwaardige) acteerprestaties, kundige regie van Haynes en een prachtig scenario zorgt er voor dat ‘Carol’ zeker niet alleen mag worden weggezet onder de noemer vrouwenliefde. Dit aangrijpende liefdesverhaal kan zich makkelijk meten met andere klassiekers in het genre. De term ”vrouwen aan de top” is nooit meer toepasselijk geweest.

Scott van der Winden

Waardering: 4

Bioscooprelease: 17 december 2015
DVD- en blu-ray-release: 21 april 2016