Cashback (2006)

Regie: Sean Ellis | 102 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Sean Biggerstaff, Emilia Fox, Shaun Evans, Michelle Ryan, Stuart Goodwin, Michael Dixon, Michael Lambourne, Marc Pickering, Nick Hancock, Frank Hesketh, Irene Bagach, Howard Ward, Daphne Guinness, Samantha Bloom, Keeley Hazell, Janine-May Tinsley, Emilia Fenton, Gayle Dudley, Cherie Nichole, Just Ardalan-Raikes, Martin Ballantyne, Honey Carmichael, Herika Fernanda, Marysia Kay, Jemi Paretas

De Engelse productie ‘Cashback’ is een bewerking van de gelijknamige kortfilm waarmee regisseur Sean Ellis in 2004 een Oscarnominatie in de wacht sleepte. Voor deze nieuwe versie (van dezelfde regisseur) werd de lengte opgerekt van een kwartier tot ruim anderhalf uur. In dat anderhalve uur wordt het tragikomische verhaal verteld van Ben Willis, een jonge kunststudent die weinig geluk kent in de liefde. Na gedumpt te zijn door zijn vriendinnetje Suzy ontwikkelt Ben een chronisch slaaptekort. Om zijn doorwaakte nachten nuttig te besteden, accepteert hij een job als manusje van alles in de nachtploeg van een supermarkt. Daar krijgt hij te maken met een stel bijzondere collega’s, waarvan de leuke caissière Sharon al snel zijn volle aandacht heeft.

Hoewel dit verhaal werd verzonnen door regisseur Sean Ellis, had het evengoed een jeugdwerk kunnen zijn van Nick Hornby. ‘Cashback’ kent niet alleen dezelfde afwisseling van humor, ernst en romantiek als het werk van de populaire Engelse auteur (‘High Fidelity’, ‘About a Boy’) maar ook hun lichtvoetige mijmeringen en flinterdunne laagje melancholie. Zelfs de toon van ‘Cashback’, bepaald door de soms wel erg aanwezige voice-over, doet helemaal aan Hornby denken.

Toch heeft ‘Cashback’ teveel eigens om van epigonisme te spreken. Regisseur Ellis is van huis uit fotograaf en dat is goed te zien. De film kent nogal wat mijmeringen over schoonheid, tijd en verlangen en die mijmeringen worden verbeeld in een visueel aantrekkelijke en originele stijl. Daarbij gaan we niet alleen terug in de tijd maar wordt die tijd ook regelmatig stilgezet, een handigheidje dat de jonge Ben zichzelf heeft aangeleerd en dat voor wat komische effecten en meditatieve momenten zorgt. Dit stilzetten van de tijd geeft ‘Cashback’ soms een magisch realistisch tintje, iets wat je in zo’n puur Britse film eigenlijk niet verwacht.

‘Cashback’ blijkt daarnaast kwalitatief zo sterk dat hij de vergelijking met een film als ‘High Fidelity’ makkelijk doorstaat. De film is minstens zo grappig, minstens zo ontroerend en kent minstens zulke goede acteerprestaties. De personages behoren tot het soort semi-loser dat je snel in je hart sluit en het zijn vooral Sean Biggerstaff en Emilia Fox die met Ben en Sharon een paar aandoenlijke karakters neerzetten. Tel daarbij op een prachtige openingssequentie en een optreden van de meest verveelde stripteasedanseres ooit (compleet met klappertjespistool), en je begrijpt dat ‘Cashback’ een film is die je niet mag missen. Grappig, ontroerend en met 102 minuten geen minuut te lang.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 7 juni 2007