Casper en Emma en de gouden ring – Karsten og Petra – Gullringen fra Atlantis (2023)

Recensie Casper en Emma en de gouden ring CinemagazineRegie: Marianne Sand | 80 minuten | familie | Acteurs: Fredrik Søyseth Dæhlin, Olivia Eik, Alexander Eik, Vebjørn Enger, Ross Kolby, Mads Ousdal, Marysia S. Peres, Maximilian Siljan-Kermit, Charlotte Stafrace, Joe Tanti, Lisa Teige, Ida Ursin-Holm

Het Noorse ‘Casper en Emma’ bracht tussen 2013 en 2016 vrolijke kleutertelevisie. De serie vertelt over de vijfjarige Casper en Emma, die gezamenlijk hun eerste stappen op de basisschool zetten. Een spannende, nieuwe wereld. Gelukkig krijgen ze steun van hun knuffels, Welpje en Mevrouw Konijn. Met zijn vieren weten ze elke hindernis te overwinnen, terwijl ze daarbij belangrijke lessen leren over de grote mensenwereld.

Nadat de serie ten einde kwam, verscheen er om de zoveel tijd nog een langspeelfilm die de twee hoofdrolspelertjes naar andere enerverende plekken bracht. In de bergen, op safari of als schattengravers op het strand. Maar in 2018 werd het stil rondom het tweetal. Niet geheel gek, de kindacteurs achter de rollen van Casper en Emma werden stilletjes aan te oud om hun rol geloofwaardig te vervullen.

Niet vreemd dus dat met de herstart van de reeks, met het verschijnen van de film ‘Casper en Emma en de Gouden Ring, een geheel nieuwe cast is aangenomen. Het is aanvankelijk even puzzelen welke familieleden bij welk kind horen. Maar als het avontuur de overhand neemt, nemen vaste thema’s en verhaalelementen de gedachtegang weer over. Een belangrijk onderdeel daarin is het grote verschil tussen de twee kinderen enerzijds en de volwassenen anderzijds. Laatstgenoemden zijn veelal klungelig, opschepperig of zelfs ronduit vals.

De kinderen, samen met hun knuffels, daarentegen zijn toonbeeld van onverschrokkenheid, eerlijkheid en onschuld. Maar bovenal is het hun vermogen te fantaseren die hen boven de volwassenen uit laat steken. Deze ietwat overdreven tegenstelling komt wellicht over als kritiekpunt, maar wordt op zo’n luchtig humoristische manier tot uiting gebracht dat het nooit al te storend wordt. Sterker nog, juist doordat vooral de volwassen het karikaturale nooit ontstijgen, worden ze herkenbaar voor jeugdige kijkers.

Ook wat betreft verhaallijn is het herkenbaarheid troef, en dat is wederom niet perse een slechte zaak. Casper en Emma gaan samen met hun familie op vakantie naar Malta. Terwijl ze strand en zee verkennen, ontdekt Emma op de zeebodem een gouden ring. Hun fantasie, vooruitgeholpen door enkele plaatselijke bewoners, neemt dan snel de overhand. De ring moet wel afkomstig zijn van een zeemeermin, wonende in de gezonken stad Atlantis. Als een van de bewoners wel heel veel interesse voor de ring begint te vertonen, ontstaat er een spannend avontuur om de ring aan de rechtmatige eigenaar terug te brengen.

De luchtigheid van de film zorgt er voor dat de spanning nooit te veel voor de kleintjes wordt. Daar spelen de vele K3-achtige liedjes eveneens een belangrijke rol in. Die balans resulteert er in dat de film ook nergens vervelen gaat. Zelfs als de volwassen personages zich weer verliezen in gesnater, weet de jonge toeschouwer dat er snel weer wat leuks aankomt. Ook ondervindt de meekijkende kleuter weinig hinder van de voor het geoefende oog merkbaar lagere productiekwaliteit. De vierjarige laat zich heerlijk meevoeren door het avontuur, de liedjes en de grappen.

Wouter Los

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 12 juli 2023