Casse-tête chinois (2013)

Regie: Cédric Klapisch | 117 minuten | komedie, drama, romantiek | Acteurs: Romain Duris, Audrey Tautou, Cécile De France, Kelly Reilly, Sandrine Holt, Flore Bonaventura, Jochen Hägele, Benoît Jacquot, Pablo Mugnier-Jacob, Margaux Mansart, Amin Djakliou, Clara Abbasi, Li Jun Li, Sharrief Pugh, Peter McRobbie, Jason Kravits, Byron Jennings, Peter Hermann, Martine Demaret


De in Parijs woonachtige veertiger Xavier (Romain Duris) vindt het leven maar gecompliceerd. Wanneer Wendy (Kelly Reilly), zijn vriendin en de moeder van hun twee jonge kinderen, in New York verliefd wordt op een ander, moet het tweetal toegeven dat hun relatie na al die jaren op de klippen is gelopen. Onbewust de spreekwoordelijke druppel is misschien wel het feit dat Xavier als spermadonor fungeert voor zijn lesbische beste vriendin Isabelle (Cecile de France), zodat deze samen met haar vriendin Ju (Sandrine Holt) een baby kan krijgen. Wendy vertrekt, met de ietwat onwillige kinderen in haar kielzog, naar de Big Apple om er met haar nieuwe geliefde een nieuw bestaan op te bouwen en Xavier blijft achter in de Franse hoofdstad. Het duurt echter niet lang of hij besluit ook naar de Verenigde Staten af te reizen, omdat hij zijn kinderen zo mist. Maar die spontane verhuizing maakt zijn leven er eigenlijk alleen maar ingewikkelder op.

Wie ‘L’auberge espagnole’ (2003) en/of ‘Les poupées russes’ (2005) van Cédric Klapisch heeft gezien, kent Xavier en zijn uitgebreide vriendenkring al. Ongeveer zoals Richard Linklater Céline en Jesse volgde in verschillende perioden in hun leven in ‘Before Sunrise’ (1995), ‘Before Sunset’ (2004) en ‘Before Midnight’ (2013), volgt de Franse filmmaker het personage Xavier en diens vriend(inn)en in hun cruciale levensfasen. Tussen het maken van de drie delen zit weliswaar minder tijd als de Before-trilogie van Klapisch’ Amerikaanse generatiegenoot en worden er meer mensen gevolgd dan alleen het Frans-Amerikaanse koppel waar Linklater op focust, maar er zijn toch overeenkomsten. Xavier en Jesse zijn beide schrijvers, afwisselend wordt er in Europa en Amerika gewoond, de twijfels over de zin van het bestaan die bij het bereiken van de veertigjarige leeftijd horen… Overigens is ‘Casse-tête chinois’ heel goed te kijken zonder die voorgaande twee films te zien, al is het natuurlijk leuker om bij het begin te beginnen.

Klapisch kent zijn personages door en door en net als hij is het publiek om hen gaan geven. Dat is voor een groot deel te danken aan de sterke cast, die hun rollen fenomenaal neerzetten. Duris is een overtuigende leading man, die zonder zichtbare moeite de kijker (weer) voor zich weet te winnen in een rol die gemakkelijk had kunnen verzanden in een vervelend, in zelfmedelijden zwelgend persoon, maar hier juist het tegenovergestelde is. Audrey Tautou is op haar best als vrouw die tussen carrière en kinderen wordt geslingerd en de tintelende chemie met Duris is bijna voelbaar. Cecile de France is gemaakt voor de rol van de verrukkelijk nonchalante Isabelle, die haar pas verworven geluk op het spel zet.

Maar ook het scenario steekt goed in elkaar en houdt de kijker continue in spanning of Xavier en co nu wel of niet dat verdiende happy end krijgen. Dat er daarbij talloze clichés uit de kast worden gehaald (het krijgen van een green card door middel van een schijnhuwelijk; de pijnlijke eerste ontmoeting met de nieuwe vriend van je ex; het gesprek van de schrijver met de uitgever waarin gelogen wordt dat de tekst écht bijna af is, terwijl het tegendeel waar is), stoort geenszins, omdat het allemaal zo oprecht en fris gebracht wordt. De gimmicks waar Klapisch ‘Casse-tête chinois’ mee versiert, zijn erg charmant: de bezoekjes die Xavier van lang geleden overleden filosofen krijgt, de uit de pagina stappende halfgeklede meisjes/vrouwen in het pornoblaadje dat hij doorbladert voor hij een donatie bij de spermabank moet doen, bijvoorbeeld. ‘Casse-tête chinois’ is een fijne, warme feelgoodfilm, als een weerzien met vrienden die je lang niet zag of als een ontmoeting met onbekenden met wie het onmiddellijk mee klikt.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 8 mei 2014
DVD-release: 4 juli 2014