Casting Call (2024)

Recensie Casting Call CinemagazineRegie: Sharif Abd el Mawla | 68 minuten | drama | Acteurs: Ahmed Bouyaghroumni, Nabil Mallat, Issaka Sawadogo, Sinem Kavus, Steef Cuijpers, Anita Donk, Miracle van de Ruit, Nora Dari, Céline De Waele

De 23-jarige Amir (Ahmed Bouyaghroumni) uit Amsterdam weet al jaren wat hij wil worden: acteur. Hij doet talloze castings, maar het lukt nog niet om door te breken in de filmindustrie. Het hoogst haalbare lijken rolletjes in een misdaadprogramma, waarbij zijn hoofd ook nog eens geblurred wordt. Desondanks blijft hij gefocust op zijn doel en maakt hij diverse auditietapes, in de hoop een keer ontdekt te worden. Om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien gaat hij aan de slag in een snackbar, waar snackbarhouder Seif (Omar Ahaddaf) hem meteen op zijn plaats zet (“Jullie denken dat je miljonair kunt worden op het internet”).

Op een dag krijgt Amir een woedeaanval op de set van het misdaadprogramma, omdat hij zich niet serieus genomen voelt. Hij neemt vrijwillig ontslag, maar lang hoeft hij niet bij de pakken neer te zitten, want al snel mag hij auditie komen doen voor een internationaal filmproject. De volgende dag reist hij naar Brussel, waar hij wordt opgepikt door zijn neef Zahir, een heerlijke rol van Nabil Mallat. Deze Zahir heeft een luxueuze levensstijl, die te danken is aan rare handeltjes. Hij probeert Amir hetzelfde ‘comfort’ aan te praten. Als Zahirs opdrachtgever Ibo ook nog ten tonele verschijnt (geweldig creepy gespeeld door Issaka Sawadogo), is het de vraag of Amir kan vasthouden aan zijn acteerdroom.

De Telefilm ‘Casting Call’ (2024), geregisseerd door Sharif Abdel Mawla en geschreven door Beri Shalmashi, vertrekt vanuit een origineel concept: een acteur die te maken heeft met stereotypering in de filmwereld en dan in de realiteit dreigt samen te vallen met het stereotype. De makers spelen zo een interessant spelletje met de kijker, die mogelijk geconfronteerd wordt met eigen vooroordelen.

Het drama bevat bovendien een aantal prachtige scènes, die op zichzelf al de moeite waard zijn, waaronder de auditie in Brussel en het onderonsje met de enge Ibo in een Brusselse club. Amirs wereld en de wat mistroostige sfeer zijn mooi getroffen, en het ingetogen spel van Bouyaghroumni past daar goed bij. Voor subtiele humor is ook gezorgd, bijvoorbeeld als Amir in opdracht van zijn moeder een airfryer moet meezeulen naar Brussel.

Maar wat waren toch de overwegingen achter de voice-over? De vertelde feitjes en overdenkingen voegen weinig toe aan de vertelling. Ooit werd een persoonlijkheidsstoornis bij Amir vastgesteld, zo verklaart de voice-over, met een lichte vorm van narcisme. Maar ook zonder stoornis zijn Amirs reacties geloofwaardig, en het narcisme blijkt verder nergens uit.

‘Casting Call’ is een origineel en sfeervol drama van Nederlandse bodem, met een aantal verrukkelijke personages en prachtige scènes. Laat je niet afschrikken door de redundante voice-over en reis mee met Amir, door een wereld vol dromen en stereotypering.

Ester Šorm

Waardering: 3.5

Uitzending op: donderdag 29 februari 2024 (AVRO/TROS)