Castle Freak (1995)

Regie: Stuart Gordon | 91 minuten | horror, thriller | Acteurs: Jeffrey Combs, Barbara Crampton, Jonathan Fuller, Jessica Dollarhide, Massimo Sarchielli, Elisabeth Kaza, Luca Zingaretti, Helen Stirling, Alessandro Sebastian Satta, Raffaella Offidani, Marco Stefanelli, Tunny Piras, Rolando Cortegiani, Carolyn Gordon, Suzanna Gordon

Regisseur Stuart Gordon is niet bepaald onbekend met het werk van horrorschrijver H.P. Lovecraft. Voor de serie ‘Masters of Horror’ leverde hij bijvoorbeeld al aardige verfilmingen af van de verhalen ‘Dreams in the Witch-House’ en ‘The Black Cat’. Eerder regisseerde hij al drie andere films die gebaseerd zijn op materiaal van Lovecraft, te weten ‘Dagon’, ‘From Beyond’ en de cultklassieker ‘Re-Animator’, een uitermate geestige en geslaagde splatterfilm over een lichtelijk gestoorde student geneeskunde die de doden weer tot leven probeert te wekken. Wie, gezien de regisseur en cast (hoofdrolspelers Jeffrey Combs en Barbara Crampton maakten namelijk ook hun opwachting in ‘Re-Animator’), een film verwacht die thematisch of stilistisch sterk overeenkomt met ‘Re-Animator’, komt echter bedrogen uit. Humor, meligheid en liters rondspuitend bloed worden in ‘Castle Freak’ ingeruild voor meer ernst, een sterk Gotisch aandoend griezelsfeertje en een behoorlijke dosis grimmigheid. De ellende begint allemaal als de Amerikaan John Reilly een Italiaans kasteel erft en besluit om samen met zijn gezin af te reizen naar zijn nieuw verworven landgoed. De kerkers van het monumentale kasteel herbergen echter een luguber geheim. Giorgio, een jongen die jarenlang gruwelijk mishandeld is door zijn moeder de gravin, staat op het punt om uit te breken en zijn onzalige behoeften te bevredigen.

‘Castle Freak’ bevat talrijke ingrediënten die broodnodig zijn voor het maken van een interessante horrorfilm. Zo vormt het Italiaanse kasteel (dat ook al plaats van handeling was in het door Stuart Gordon geregisseerde ‘The Pit and the Pendulum’) een perfect decor voor een verhaal als dit. Qua sfeer herinnert ‘Castle Freak’ aan de betere horrorfilms uit de jaren zeventig, al vertoont de film ook wel trekjes van de wat foutere Italiaanse broddelwerkjes. Gordon is wat zuiniger met bloed en lichaamsdelen dan in veel van zijn andere horrorproducties, maar dit neemt niet weg dat deze film ook wel een paar verontrustende scènes bevat. Het segment waarin Giorgio bijvoorbeeld de ruimte krijgt om vrijelijk aan een vrouwenlichaam te knabbelen, is hier het beste voorbeeld van. Over het algemeen houden de makers zich echter redelijk in en ligt het accent – zeker in het eerste deel – toch meer op het creëren van genoeg spanning en de juiste sfeer. Natuurlijk heeft ‘Castle Freak’ ook zo zijn gebreken. De film neemt bijvoorbeeld een wat te lange aanloop en had gerust met een twintigtal minuten ingekort kunnen worden zonder dat er essentiële zaken ontbroken hadden. Ook de logica is soms ver te zoeken. Het is bijvoorbeeld nogal raadselachtig hoe de misvormde Giorgio het voor elkaar krijgt om een schier bovenmenselijke kracht en lenigheid tentoon te spreiden terwijl hij verschillende jaren, verstoken van enige lichaamsbeweging en voedzame maaltijden, geketend in een kerker heeft doorgebracht. Ook qua acteerwerk vormt ‘Castle Freak’ niet het neusje van de zalm, al is Jeffrey Combs als echte genreacteur hier natuurlijk wel uitstekend op zijn plaats.

Oscarmateriaal is ‘Castle Freak’ zeker niet, maar de typering vermakelijke genrefilm is zeker van toepassing op deze prent. Horrorfans zullen best verguld zijn met deze duistere, grimmige en bij vlagen behoorlijk spannende productie, maar voor al te gevoelige kijkers of haters van het horrorgenre zal deze film waarschijnlijk net iets te veel van het goede zijn.

Frank Heinen