Cat Meets Dog (2015)

Regie: Paul Driessen | 11 minuten | animatie, korte film

Deze korte animatiefilm staat dan wel onder de naam van animatiegrootmeester Paul Driessen, maar de regisseur is deze keer zelf niet aan de slag gegaan met het tekenen. Dat was een bewuste keuze, de welbekende Nijmegenaar is namelijk ‘niet van plan te sterven achter de tekentafel’.

In ruim tien minuten tijd wordt in ‘Cat Meets Dog’ het verhaal vertelt van een antropomorfische kat en hond die beiden op een mysterieuze manier worden uitgenodigd voor een romantische ontmoeting. Driessen heeft voor deze film gebruik gemaakt van een splitscreen met vier panelen. Gaandeweg zie je in de vier panelen verschillende dingen gebeuren, zo zie je de hond en de kat zowel natuurlijk als onnatuurlijk gedrag vertonen tegenover elkaar, met alle gevolgen van dien. De vier verhaallijnen lopen parallel met elkaar maar vertonen toch minuscule variaties waardoor je drastisch andere verhalen krijgt.

Op het eerste gezicht lijkt het splitscreen een interessante vormgeving, maar gaandeweg zorgt het toch voor redelijk wat verwarring. Misschien was dat Driessens bedoeling, maar de vier variaties op het verhaal worden moeilijk te volgen en lopen in elkaar over, wat toch niet comfortabel is. Op het einde weet je niet helemaal zeker wat je net gezien hebt en mist de kortfilm aan inhoud.

‘Cat Meets Dog’ heeft een leuk ritme, Driessens aloude, losse stijl is zoals altijd spot on en hier en daar zitten er grappige momenten in de film. Maar overall mist deze short toch echt de charme die we kennen uit bijvoorbeeld het Oscargenomineerde ‘3 Misses’ (1998), waarmee Driessen ieders hart wist te veroveren. Natuurlijk moet niet elke film een boodschap of een vorm van diepgang bevatten, maar het is wel zo leuk om als kijker het gevoel te hebben dat je iets aan de film overhoudt, dat kan esthetisch genot of een intellectuele prikkel of wat dan ook zijn. ‘Cat Meets Dog’ riep bij deze recensent echter geen enkele emotie op en dat is jammer.

Esca van Blarikom