Catch a Fire (2006)

Regie: Phillip Noyce |  98 minuten | actie, biografie, drama, geschiedenis, romantiek, thriller | Acteurs: Tim Robbins, Derek Luke, Bonnie Mbuli, Mncedisi Shabangu, Tumisho Masha, Sithembiso Khumalo, Terry Pheto, Michele Burgers, Mpho Lovinga, Mxo, Jessica Anstey, Charlotte Savage, Nomhlé Nkyonyeni, Michael Mabizela, Eduan van Jaarsvelt

Een paar keer per jaar verschijnen er van die films die een grote indruk op je maken. Films die je ontroeren en die je aan het denken zetten. Vaak bevatten deze films een politieke boodschap of vertellen ze een waargebeurd verhaal. Soms zijn ze enkel zo dramatisch dat ze je om die reden bijblijven. Zo was er in 1996 ‘The English Patient’ en in 2005 ‘The Constant Gardener’. ‘Catch a Fire’ kan absoluut aan dit rijtje most memorable movies toegevoegd worden.

‘Catch a Fire’ vertelt het levensverhaal van Patrick Chamusso. Deze wordt in 1950 in Mozambique geboren en vertrekt als tiener naar Zuid-Afrika om daar een beter leven voor zichzelf op te bouwen. Na allerlei baantjes heeft hij genoeg geld om goed te kunnen leven. In de jaren 70 verhuist hij met zijn vrouw Precious naar Secunda, een stad ten oosten van Johannesburg. Hier gaat hij voor de Secunda Oil Company werken. Hij leeft een gelukkig leven met zijn vrouw en twee dochters, houdt van zijn werk, coacht de lokale voetbalclub en doet niet aan politiek.

In 1980 bombardeert de ANC partij (The African National Congress – de in 1912 opgerichte partij van Nelson Mandela die tegen de regering was) de olieraffinaderij en wordt Patrick gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten. Na deze ervaring slaat Patricks antipolitieke houding om en belooft hij zichzelf dat hij er alles aan zal doen om te vechten voor de vrijheid van zijn land.

De rol van Patrick Chamusso wordt geweldig neergezet door acteur Derek Luke. Luke is nog niet echt bekend bij het grote publiek, maar dat zal na ‘Catch a Fire’ ongetwijfeld wel zijn. De Amerikaanse acteur levert een zeer overtuigende prestatie en weet zijn emoties perfect over te brengen – de vrouwelijke kijker zal het niet droog houden. De tweede hoofdrol is voor Tim Robbins. Zijn taak is om verdachten te ondervragen en aanslagen te voorkomen. Ook hij is overtuigend als Nic Vos: vader van twee dochters die in strijd is met zichzelf. Aan de ene kant moet hij zijn werk doen en Patrick oppakken en verhoren. Aan de andere kant kan hij zich goed inleven in Patrick als die weg wordt gehaald bij zijn vrouw en dochters. Met name in de scène waarbij de inlichtingendienst Patrick’s vrouw gevangenneemt om hem te laten praten, zie je deze strijd. De Zuid-Afrikaanse actrice Bonnie Henna heeft nog niet veel acteerervaring, maar zij zet ook een goede rol neer als de sterke vrouw van Patrick, Precious Chamusso.

De film zit vol traditionele Afrikaanse muziek (én dans): van strijdliederen tot gevoelige nummers die het verhaal zeer goed ondersteunen. ‘Catch a Fire’ eindigt met origineel beeldmateriaal van Mandela en van Patrick Chamusso, die nu in het noordoosten van Zuid-Afrika woont en met zijn tweede vrouw Conney een weeshuis heeft waarin ze meer dan tachtig kinderen hebben opgenomen. ‘Catch a Fire’ is een ontroerende en overtuigende film. Het feit dat het gebaseerd is op het ware verhaal van Patrick Chamusso en dat deze op het eind nog voor de camera verschijnt, draagt erg bij aan de indruk die de film achterlaat. Met een sterk verhaal, uitstekend acteerwerk en schitterende muziek is ‘Catch a Fire’ absoluut de must see van 2007.

Daphna Berger

Waardering: 5

Bioscooprelease: 19 april 2007