Category 7: The End of the World (2005)

Regie: Dick Lowry | 169 minuten | actie, thriller | Acteurs: Gina Gershon, Cameron Daddo, Shannen Doherty, Randy Quaid, Robert Wagner, Adam Rodriguez, Sebastian Spence, Nicholas Lea, John Kapelos, Lindy Booth, James Brolin, Swoosie Kurtz, Tom Skerritt, Kenneth Welsh, Suki Kaiser

Aardbevingen, krachtige stormen, overstromingen, meteorietinslagen en vulkaanuitbarstingen – dit zijn enkele van de welbekende natuurrampen die de aarde sinds haar bestaansgeschiedenis teisteren. Ook zijn dit populaire thema’s voor de zogenaamde rampenfilms, zoals ‘Dante’s Peak’ (1997), ‘Armageddon’ (1998) en ‘Twister’ (1996). In het eerste decennium van de 21e eeuw werd een nieuwe soort rampenfilm populair – de apocalyptische rampenfilms, geinspireerd door onder andere de gevolgen van het broeikaseffect, maar ook de maya-voorspellingen van het einde van de wereld in 2012. Bekende films binnen dit subgenre zijn bijvoorbeeld ‘The Day After Tomorrow’ (2004) en ‘2012′ (2009). ‘Category 7′ volgt ook het vetrouwde recept van een standaard rampenfilm, waarbij een groepje mensen alles op alles zet om een ramp te voorkomen en te overleven.

Sinds de jaren tachtig heeft regisseur Dick Lowry minstens één tv-film per jaar geregisseerd. In 2004 kwam de voorloper van ‘Category 7′ uit, waarin Chicago werd vernietigd door meerdere tornado’s. ‘Category 7′ borduurt voort op een soortgelijk rampenscenario. In de openingsscène wordt de kijker binnen enkele minuten getrakteerd op de destructie van Parijs door een zware orkaan. Geen voorbereidende verhalende scènes, nee, de film gaat gelijk hard van start (leuk detail: let op de twee asociale Nederlandse voetbalsupporters). ‘Category 7′ is opgebouwd in twee delen – in het eerste deel staat de vernietiging van enkele grote steden en beroemde locaties centraal en worden alle personages geïntroduceerd. In het tweede deel wordt getracht Washington te beschermen tegen een nieuwe enorme natuurramp.

De film begint met twee verhaallijnen die vooralsnog langs elkaar lopen. In de ene verhaallijn staat de gescheiden moeder Judith Carr (Gina Gershon, bekend van onder andere ‘Showgirls’) en haar tienerzoon centraal. Judith heeft onlangs promotie gekregen en is nu directeur van FEMA (Federal Emergency Management Agency). Ze moet dus gelijk hard aan de bak, gezien de nieuwe stortvloed van natuurrampen op Amerikaans grondgebied. Ze schakelt de hulp in van haar ex-vriend Ross Duffy, een briljante meteoroloog. Zijn theorieën over de stormen worden door de Amerikaanse regering weggewuifd, maar Judith heeft vertrouwen in Ross. Met behulp van ‘Tornado’ Tommy Dixon (Randy Quaid) en Faith Clavell (Shannen Doherty) proberen ze de stormen in kaart te brengen en de bevolking te beschermen.

De andere verhaallijn volgt een christelijke groepering, geleid door de priester Donny Hall (een leuke rol van James Brolin die zich duidelijk uitleeft) en zijn vrouw Penny Hall (Swoosie Kurtz). Zij gebruiken de stormen als apocalyptische boodschap als God om meer leden voor hun kerk te krijgen. Dit loopt helemaal uit de hand als een fanatieke volgeling het heft in eigen hand neemt. In het tweede deel van de serie komen de verhaallijnen min of meer samen. Toch voelt dit erg geforceerd en nutteloos – het gevoel bekruipt de kijker al snel dat hij naar een soap kijkt waar elk verhaal verbonden is aan andere verhalen, zonder overduidelijke reden (dit blijkt met name bij de gijzelingsscène in deel twee). ‘Category 7′ bevat veel van die kleine verhaallijnen die helaas alleen maar afleiden.

Wat betreft de special effects is het duidelijk te zien dat het budget gering was, zeker in vergelijking met soortgelijke bioscoopfilms. Dit is natuurlijk begrijpelijk voor een film gemaakt voor tv, maar het is wel slecht voor de geloofwaardigheid, zoals de scène op Mount Rushmore. Dankzij dit soort scènes is het lastig om mee te leven met de film. Andere fragmenten, met name die met vloedgolven, zien er wel weer goed uit. Ook een pluspunt voor de geluidseffecten – hiervoor heeft de film terecht een nominatie voor een Emmy-award gekregen.

‘Category 7′ is een vermakelijke rampenfilm voor de kijker die niet teveel verwacht. Geen overdonderende special effects of vernieuwende verhaallijnen, gewoon een eenvoudig verteerbare film (als je niet teveel aandacht besteed aan alle subplots) die de gebruikelijke ingrediënten heeft zonder hier iets nieuws aan toe te voegen.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 2.5