Catfish (2010)

Regie: Henry Joost, Ariel Schulman | 94 minuten | thriller, documentaire | Met: Megan Faccio, Nev Schulman, Rel Schulman

‘Catfish’ is een onthullende maar ook oprechte en vooral met humor overladen documentaire met een saus van een forse dosis zelfspot die helend kan werken als balsem op een soms diep gekwetste ziel. Het verhaal dat de film vertelt is eigentijds en verplichte kost voor iedereen die wel eens via Facebook, Hyves of dergelijke sociale media correspondeert met ‘vrienden’. Het is het bijzondere en bizarre verhaal van Nev Schulman, een fotograaf uit New York, en de online vriendschap die hij opbouwt met Abby, een achtjarig meisje uit een plaatsje in een andere staat, Michigan.

Zonder haar in real life ontmoet te hebben ontvangt hij van haar per post een schilderij van een door hem gemaakte foto die ooit de publiciteit haalde. Hij is geraakt door de schoonheid van het schilderij, en dat van een achtjarige! Contact via Facebook komt tot stand en zij hebben maandenlang een uitgebreide correspondentie via moderne media als Facebook, chatten, e-mails en telefoon. Die vriendschap breidt zich via internet later uit naar meer familieleden. Nev telefoneert met Abby’s moeder en ontvangt ook foto’s van haar negentienjarige zuster Megan (danseres en zangeres), die via YouTube een liedje voor hem zingt.

Nevs broer Ariel, en een vriend, Henry Joost, raken steeds meer geïnteresseerd in de bijzondere vriendschap tussen hem en het meisje. Het gezelschap maakt reclamefilms en filmt elkaar als filmfreaks sowieso spontaan veel. Veel van Nevs dagelijkse activiteiten en correspondentie ligt hierdoor al vast en is digitaal opgeslagen. Zo begint min of meer bij toeval de documentering van een verhaal dat nog een zeer bijzonder staartje zal hebben. Als Abby haar knappe en sexy zuster Megan bij Nev introduceert, voelen deze zich heftig tot elkaar aangetrokken en een – op papier – intieme relatie groeit. Pikante teksten met hevige verlangens worden uitgewisseld. Bellen, schrijven, mailen, sms’en, het gaat continue door en de verliefdheid en de erotische verlangens worden steeds sterker.

Is dit dan allemaal zo bijzonder dat er een documentaire van gemaakt moest worden? Als droog gegeven absoluut niet, het is iets van alledag. Het is intrigerend omdat deze liefdesrelatie tot dan volledig virtueel is, echt ontmoet hebben elkaar nog nooit. Prangende vraag is natuurlijk of iedereen op het net ook werkelijk volledig is wat deze zegt te zijn. Megan ziet er mooi uit en is zangeres. Als zij voor Nev een liedje zingt en via het net toestuurt, begint lichte twijfel te knagen. Zingt zij echt zo goed of is dit een klein leugentje voor bestwil om zich zelf beter te presenteren? Omdat de scepsis groeit, besluiten Nev, Ariel en Henry als ware detectives op onderzoek uit te gaan naar de verblijfplaats van Abby en Megan. Hun onderzoek is niet zonder gevaren en zij doen een bizarre ontdekking…

Die zoektocht naar de virtuele en de real life werkelijkheid is met veel humor en Schwung vastgelegd. ‘Catfish’ ontvouwt zich als een fascinerende en provocerende vertelling en is lekker modern en vlot gemonteerd. Op inventieve en creatieve wijze zijn veel eigentijdse technieken en teksten zoals die in de internetmedia gebruikt worden toegepast. De spanning naar de ontknoping weten de makers daarbij goed op te bouwen en de emotionele impact is subliem gedoseerd. Waarom de documentaire nu eigenlijk ‘Catfish’ heet, wordt aan het einde in een eenvoudige maar fraaie filosofische overweging toegelicht.

Verplichte kost voor iedereen die wel eens op het internet rondstruint. Fascinerend en geestig, menselijk en ontroerend, oprecht en waarschuwend. Warm aanbevolen!

Rob Veerman

Waardering: 4

Bioscooprelease: 2 december 2010