Cats & Dogs 3: Paws Unite (2020)

Regie: Sean McNamara | 84 minuten | animatie, actie | Acteurs: Callum Seagram Airlie, Sarah Giles, Lauren K. Robek, John Murphy | Originele stemmencast: Melissa Rauch, Max Greenfeeld, George Lopez, Garry Chalk, Paul Dobson, Michael Daingerfield, Pauline Newstone, Sunni Westbrook

‘Cats & Dogs 3: Paws Unite’ is, je raadt het al, de derde film in de ‘Cats & Dogs’-franchise, waarin (stiekem pratende) katten en honden strijden om de nummer één-plek in het leven van mensen. Waar in de eerste film de katten de absolute bad guys waren, kwamen de makers kattenliefhebbers in deel 2 al iets meer tegemoet, door ook sympathieke kattenrollen te schrijven. In deel 3 – dat zich tien jaar na de gebeurtenissen in ‘Cats & Dogs: De wraak van Kitty Galore’ afspeelt, hebben katten en honden al lang door dat het beter is om samen te werken. Ze hebben de Furry Animals Rivalry Termination opgericht (als je de afkorting leest, snap je het niveau van de humor al), een geheime organisatie die over de vrede tussen de huisdieren waakt.

In tegenstelling tot de twee voorgaande films spelen mensen een grotere rol in het verhaal. ‘Cats & Dogs 3: Paws Unite’ gaat zijdelings namelijk ook over de baasjes van de twee belangrijkse dieren. Max is een tiener die een grote kans maakt op het State Championship Tennis. Hij woont samen met zijn veeleisende en ambitieuze moeder (zo’n type die het aan de zijlijn overneemt van de coach) en zijn hond Roger (genoemd naar Roger Federer) in hetzelfde appartementencomplex als Zoe. Zoe woont samen met haar vader, die jaren geleden een grote hit heeft gescoord maar nu moeite heeft om rond te komen. Zoe heeft een kat, Gwen (naar Gwen Stefani), die samen met Roger een geheim agent is voor FART, iets wat de mensen in het verhaal natuurlijk niet weten.

Het verhaal gaat pas goed van start als het hoofdkwartier van FART gehackt wordt. Het doel van de hacker is dat katten en honden weer als vanouds vijanden van elkaar zullen worden. In eerste instantie gaat de verdenking richting Kitty Galore en Mr. Tinkles (de Hannibal Lecter-kat uit deel 2), maar al snel blijken de motieven niet te kloppen. Het is aan Gwen en Roger om erachter te komen wie de boosdoener is en vervolgens om dit megalomane plan te voorkomen. Ondertussen leren Max en Zoe elkaar ook beter kennen en merken ze dat het fijner is om eenzaamheid en verveling te verdrijven door met anderen om te gaan dan zich te verstoppen achter hun mobieltjes.

Waren er in de eerste twee ‘Cats & Dogs’-films nog grote namen te zien en horen (deel 1 had bijvoorbeeld Jeff Goldblum, Elizabeth Perkins en in de stemmenrollen Tobey Maguire, Alec Baldwin en Susan Sarandon; aan deel 2 werkten onder andere Nick Nolte, James Marsden, Roger Moore en Bette Midler mee), bij deel 3 tappen de makers uit een ander vaatje, met als bekendste namen Melissa Rauch (“The Big Bang Theory”) en Max Greenfield (“New Girl”). Toch had zelfs de beste stemmencast deze film niet kunnen redden. Het verhaal is zo flauw en de grappen zijn van zo’n bedenkelijk niveau, dat zelfs de op zich goed bedoelde boodschap (leg je mobieltje nu eens aan de kant) niet aankomt. En dat terwijl die behoorlijk je strot doorgeduwd wordt. Ben je dol op pratende dieren in films, dan zijn zelfs de Disney-Buddies films een beter alternatief dan dit misbaksel.

Monica Meijer

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 9 december 2020
DVD-release: april 2021