Catwoman (2004)

Regie: Pitof | 97 minuten | actie, fantasie | Acteurs: Halle Berry, Benjamin Bratt, Sharon Stone, Lambert Wilson, Alex Borstein, Michael Massee, Byron Mann, Frances Conroy, Kim Smith

Assepoester wordt actieheldin in whiskasreclame: het is allemaal van toepassing op ‘Catwoman’. Reclame is het zeker, maar niet voor de film.

Alleen door kinderogen bekeken is ‘Catwoman’ de moeite waard. Goed en slecht liggen sprookjesachtig ver uit elkaar en het plot had van Bassie en Adriaan kunnen zijn. Meisje (Berry) valt bijna van de vensterbank af als ze een kat wil redden en wordt zelf gered door een politieman (Bratt). Die haalt alle clichés uit de kast om haar te krijgen, heeft spierballen en houdt ook nog van kinderen, maar ze heeft haast want ze moet naar haar werk. Ze doet zo haar best en toch wordt ze door haar baas (van het soort slechterik uit jeugdfilms) vernederd.

Dat vraagt om wraak, maar als je een goed mens bent als Patience Phillips moet je door de voorzienigheid worden geholpen. Die is er en wel in de hoedanigheid van de kat, die volgens de oude Egyptenaren goddelijke gaven heeft. Die krijgt Patience zelf ook, als in ‘Batman Returns’.

In de proloog wordt wat aandacht besteed aan de historische achtergronden van de kattencultus en er is een intermezzo waarin wordt uitgelegd dat alle vrouwen twee gezichten hebben (zorgzaam én wild: fijn om te weten), maar de reclamespot voor leren pakjes moet doorgaan en kattenvrouwtje Berry springt weer verder, op jacht naar boze stiefmoeder Stone, na een goede doorstart in ‘If These Walls Could Talk’ nu weer in de marge van de filmindustrie belandt. Stone’s rol als fotomodel die gedumpt is voor een jonge bloesem vraagt om parodie. Dat wordt wel geprobeerd – haar huid is van marmer door het zalfje – maar ze wil te graag en neemt zichzelf te serieus. De dialogen van Berry en Stone (,,Jij bent die kat die Slavicky heeft vermoord!”) smeken om een Raspberry Award; de mooie Halle heeft daarnaast grote moeite een schuchter brekebeentje te spelen.

Ideeënarmoede regeert in ‘Catwoman’. De film biedt wat visueel spektakel – de specialiteit van regisseur Pitof – en is zeker leuk voor kinderen, maar of dat de bedoeling is geweest van het jarenlange zoeken naar de ideale cast en de eindeloos herschreven scripts?

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 19 augustus 2004