Cemetery Junction (2010)

Regie: Ricky Gervais, Stephen Merchant | 95 minuten | drama, komedie | Acteurs: Tom Hughes, Ricky Gervais, Christian Cooke, Ralph Fiennes, Matthew Goode, Jack Doolan, Steve Speirs, Jessica Jones, Madeleine Dunbar, Andrew Brooke, Burn Gorman, Anne Reid, Julia Davis, Albert Welling, Katy Murphy

Het is Ricky Gervais weer gelukt. Na het grote succes van “The Office” en ‘The Invention of Lying’ is ‘Cemetery Junction’ het volgende smakelijke meesterwerkje dat gezien mag worden. In vaste samenwerking met Stephen Merchant schreef de Britse grappenmaker een scenario dat van subtiliteiten aan elkaar hangt en waarschijnlijk alleen kon slagen door de juiste casting. Met ‘Cemetery Junction’ gaan de makers ook nog eens verder dan hun gewilde droge humor.

‘Cemetery Junction’ vertelt het verhaal van een groep vrienden in het Groot Brittannië van de jaren 70. Ze vullen hun dag met zuipen, feesten en treiteren van de plaatselijke politie. Totdat Freddie (Christian Cooke) kans krijgt op een serieuze baan en daarmee zijn leven meerdere interessante wendingen krijgt. Ineens beginnen toekomst en afkomst een rol te spelen. De achtergrond van een idyllisch Engels plaatsje werkt als een vergrootglas op de dorpse sukkeligheid, en zorgt tegelijk voor een keur aan locaties die het filmisch erg goed doen.

Alhoewel ‘Cemetery Junction’ lachen geblazen is, kent de film toch ook een dramatisch en pijnlijk karakter. Het is een combinatie die Gervais toevertrouwd is en die -hoe moeilijk ook- resulteert in een natuurlijk geheel. Niet in de laatste plaats dus door de gedegen en kleurrijke cast. Van schoffie, lomperd, dikkerd, zakenbal, de emotieloze echtgenoot en de onderdanige huisvrouw tot de knappe en intelligente jongedame, ze passeren allemaal de revue. Gervais haalt als regisseur het beste uit de verschillende karakters en laat ook vooral hen de grappen maken die daarvoor in de wieg zijn gelegd. Inclusief hijzelf natuurlijk, in de rol van Mr. Taylor. En dan zijn er ook nog de meelijwekkende rollen zoals die van Mrs. Kendrick (Emily Watson) die gebukt gaat onder het antifeminisme van haar echtgenoot, gespeeld door Ralph Fiennes (‘Harry Potter’, ‘In Bruges’, ‘Schindler’s List’). Een keur aan acteerervaring trekt aan de kijker voorbij.

‘Cemetery Junction’ is een rijke productie, boordevol ongemakkelijke situaties en verfijnde karakters die zowel op de lachspieren werken als aan het hart gaan. De makers van “The Office” bewijzen wederom dat humor Engelands exportproduct nummer één is. Maar juist die combinatie met echt drama zorgt na het zien van deze film voor een aangename nasmaak.

Tjeerd Kooistra