Centen van Knegsel (2020)

Recensie Centen van Knegsel CinemagazineRegie: Marieke Widlak | 26 minuten | korte film, documentaire

Knegsel, een klein dorp in Brabant, waar bijna niemand van gehoord heeft en een klein, naamloos dorp in India. Al decennia door elkaar verbonden door de onbaatzuchtige Jo en Marijn, die de Indiase priester Christopher Bara behandelen als hun eigen zoon en vice versa. Jo en Marijn zijn echter hoogbejaard en willen hun liefdadigheidswerk, dat zo’n groot onderdeel van hun leven vormt, graag overdragen aan een jongere generatie. Het liefst aan kleindochter Marieke, zodat het in de familie blijft. Hadden ze dit vijftien tot twintig jaar geleden aan de nu zevenentwintigjarige Marieke gevraagd was het antwoord een volmondig ‘ja’ geweest. Maar Marieke benadert het vraagstuk nu een stuk zakelijker dan ze dat als kind had gedaan. In de korte egodocumentaire ‘Centen van Knegsel’ gaat ze op zoek naar het antwoord of ze de geldinzamelingsactie van haar opa en oma over wil nemen en waarom wel of niet.


Het is ook niet niks wat Jo en Marijn haar vragen. Jaarlijks organiseren ze onder andere fancy fairs, benefietdiners, sponsorlopen, kerstbomenverkoop en dat al bijna vijftig jaar. Met het geld dat dit oplevert kunnen Indiase kinderen leren en misschien zelfs studeren. Maar Marieke wil eigenlijk harde cijfers zien. Waar opa en oma tevreden zijn met foto’s van vrolijke kindjes in een klaslokaal aan de andere kant van de wereld, wil Marieke wel eens weten hoeveel kinderen er in al die jaren daadwerkelijk zijn gaan studeren met het geld van de inwoners van Knegsel. En kan dat geld niet elders veel efficiënter gebruikt worden?

Deze en andere vragen stelt ze haar grootouders, maar of het de generatiekloof is, de verharding van de maatschappij of gewoon een verschil in karakter tussen Marieke en opa en oma, dat wordt niet snel duidelijk. Marieke geeft aan dat ze – net als waarschijnlijk veel van haar leeftijdgenoten, voor 99 % aan zichzelf denkt. Zelf haar ontwikkelingswerk wat ze tijdens haar studie heeft gedaan, voert ze nu terug op ‘het stond gewoon goed op mijn CV’. Zijn Jo en Marijn echt zo onbaatzuchtig, of geeft het liefdadigheidswerk hen ook gewoon een goed gevoel? Het is een interessant vraagstuk, waar niet eenvoudig een antwoord op te vinden is en waar Marieke dan ook niet in slaagt.

‘Centen van Knegsel’, uit de 2020-lichting van Teledoc Campus, is een aardige documentaire, die een prima beeld geeft van de filmmaakster en haar grootouders, ondanks dat sommige scènes wat geforceerd en zelfs onnodig aanvoelen (het dekken van de tafel, Mariekes verbazing over wat er allemaal onterecht in de koelkast bewaard wordt). Misschien kan de jonge filmmaakster in een volgende documentaire dieper op de interessante vraagstukken ingaan.

Monica Meijer

Waardering: 3

VOD-release: 15 november 2020 (NPO Start, na de uitzending op NPO 3)