Chalet Girl (2011)

Regie: Phil Traill | 97 minuten | komedie, romantiek, sport | Acteurs: Felicity Jones, Ed Westwick, Bill Nighy, Sophia Bush, Brooke Shields, Nicholas Braun, Tamsin Egerton, Bill Bailey, Georgia King, Ken Duken, Tom Goodman-Hill, Adam Bousdoukos, Abbie Dunn, Thomas Goersch, Chandra Ruegg

De nuchtere negentienjarige Kim (Felicity Jones) was vroeger een kampioen in het skateboarden. Wedstrijd na wedstrijd haalde ze de eerste prijs binnen, altijd aangemoedigd door haar ouders. Toen sloeg het noodlot toe: na afloop van een wedstrijd in Londen rijdt het gezin naar huis. Ze krijgen een ernstig auto-ongeluk, waarbij de moeder van Kim het leven laat. Nu, enkele jaren later, heeft Kim haar sportcarrière vaarwel gezegd en is haar vakantiebaan in een hamburgertent haar fulltime baan geworden. Met moeite schraapt ze het geld bijeen om de maandelijkse vaste lasten te betalen. Haar vader (een tegelijk grappige en tragische Bill Bailey) is werkeloos en nauwelijks in staat voor zichzelf te zorgen. Wanneer Kim de kans krijgt om het dubbele te verdienen dan ze nu doet, maar daarvoor vier maanden van het regenachtige Engeland naar de met sneeuw bedekte bergen in Oostenrijk moet verhuizen, twijfelt ze. Aangespoord door haar vader, en de noodzaak de deurwaarders buiten de deur te houden, besluit ze toch haar horizon te verbreden en als chalet meisje aan de slag te gaan.

Eenmaal in Oostenrijk merkt ze al snel dat ze buiten de toon valt. Haar collega, het ervaren chalet meisje Georgie (Tamsin Egerton), is arrogant maar aantrekkelijk, een ster in skiën en laat er geen gras over groeien dat ze dit werk doet om een rijke vent aan de haak te slaan. Wanneer het gezin arriveert waar Georgie en Kim voor moeten zorgen is Kim tegelijkertijd onder de indruk en geamuseerd. Het gemak waarmee deze rijke mensen geld uitgeven doet haar versteld staan. Ze is erg gecharmeerd van de zoon van het gezin, Jonny, maar ja, die is verloofd met de knappe Chloe (Sophia Bush)… Ook Jonny’s vader Richard (Bill Nighy) mag ze wel – al vergeet hij steeds haar naam, maar met de nuffige, hooghartige moeder Caroline (Brooke Shields) kan ze het niet goed vinden. Wanneer het gezin niet in het chalet verblijft, brengt Kim haar tijd door op de besneeuwde hellingen, waar ze al snel zeer bedreven raakt in het snowboarden. Dankzij haar achtergrond als skateboarder heeft ze hier een natuurlijke aanleg voor en haar pas verworven Finse vriend Mikki (Ken Duken) moedigt haar aan mee te doen aan de wedstrijd waarmee ze 25000 euro kan verdienen. Je kunt op je skischoenen, eh, klompen aanvoelen hoe ‘Chalet Girl’ zal eindigen, maar de weg naar dit voorspelbare eind is grappig en vermakelijk.

Naast de perfecte setting is de cast is een van de grootste troeven van deze romantische komedie. Felicity Jones zet Kim niet neer als het geijkte verlegen meisje dat gedurende de speelduur teleurstellingen moet zien te verwerken en zo volwassen wordt, maar als een stoere, zelfverzekerde jonge dame die zich van heerlijke sarcastische one-liners bedient. Haar verdriet om het overlijden van haar moeder is goed invoelbaar gemaakt. Ook Tamsin Egerton is uitstekend gecast en het is leuk om de groeiende vriendschap tussen de twee meiden te zien. Ed Westwick is een charmante tegenspeler en zal met zijn Robert Pattinson-gelijkenis vast veel tieners het hart doen smelten. Bill Nighy en Brooke Shields krijgen net niet genoeg schermtijd om een verpletterende indruk te maken, maar zijn in de scènes die ze spelen wel een waardevolle toevoeging aan de film. ‘Chalet Girl’ is de ideale escape-film. Wil je even lekker ontspannen met een filmpje op de bank, dan zul je je aan ‘Chalet Girl’ geen buil vallen.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 17 februari 2011