Changeling (2019)

Recensie Changeling CinemagazineRegie: Faye Jackson | 10 minuten | korte film, horror | Acteurs: Lara Belmont, Archibald Burt, Catalin Paraschiv, Deborah Brown, Deneice Brown, Zoe Keddie, Kenzo Rodney

Er zijn mensen die griezelen bij het idee een baby te moeten verschonen, in ‘Changeling’ wordt dat horrorscenario nog een paar tandjes opgevoerd.

Een moeder zit op een bankje in het park. Naast haar staat een kinderwagen, de baby huilt hartverscheurend. Als ze ‘m oppakt en troost lijkt het iets beter te gaan. Vermoeid legt ze hem aan haar borst. Dan raast er iets met de snelheid van Roadrunner voorbij. De moeder legt de baby verschrikt neer en ziet dat er een bruine smurrie aan de kinderwagen kleeft.

De volgende scène speelt zich af tijdens een moeder-baby-bijeenkomst (vermoedelijk een les of iets dergelijks). De luier van de baby zit boordevol bruine blubber en nee – het is geen babypoep. Het lijkt wel te bewegen.

Dat bruine goedje, dat is waar het om draait in ‘Changeling’. Waar die smurrie is, komen ook dieren tevoorschijn; een rat, een vos…

‘Changeling’ is een kort, maar geheimzinnig filmpje, dat meer drijft op sfeer en effecten dan dat er een afgerond verhaal verteld wordt. De in 1980 geboren Lara Belmont speelt de rol van de kersverse moeder overtuigend; haar vermoeidheid is evident, tel daarbij op de onwennigheid van deze nieuwe verantwoordelijkheid en de daarbij behorende onzekerheden en angsten en je kunt je zo voorstellen dat het allemaal slechts een nachtmerrie is.

Monica Meijer

Waardering: 3

‘Changeling’ is te zien tijdens Imagine Filmfestival 2020, in het programma Imagine Fantastic Shorts 1.