Changing Lanes (2002)

Regie: Roger Michell | 99 minuten | drama, thriller | Acteurs: Ben Affleck, Samuel L. Jackson, Kim Staunton, Toni Collette, Sydney Pollack, Tina Sloan, Richard Jenkins, Akil Walker, Cole Hawkins, Ileen Getz, Jennifer Dundas, Matt Malloy, Amanda Peet, Myra Lucretia Taylor, Bruce Altman

Gavin Banek is een topadvocaat die vennoot is binnen een groot advocatenkantoor. Hij heeft alles wat hij zich maar kan wensen. Het enige wat hij moet doen is een getekend contract bij de rechtbank afgeven, waarna hij wederom een zaak met succes heeft afgerond.

Doyle Gipson is een hardwerkende, gescheiden en van de alcohol afgekickte vader van twee zonen. Hij probeert het voogdij over zijn kinderen te krijgen, nu zijn ex-vrouw besloten heeft te verhuizen naar Oregon. Hij wil koste wat kost zijn kinderen blijven zien. Hiervoor heeft hij een plan opgesteld dat hij bij de hoorzitting moet presenteren.

Het noodlot wil dat hun paden zich kruisen bij een aanrijding waarbij zij beiden betrokken raken. Gavin probeert, in zijn haast om op tijd bij de rechtbank te komen, de schade af te kopen terwijl Doyle alles volgens de regels wil afhandelen. Bij het uitwisselen van gegevens laat Gavin per abuis het getekende contract achter. Gavin gaat daarna met vliegende spoed weer op pad. Dit in tegenstelling tot Doyle, wiens auto niet meer wil starten. Doyle komt te laat op de hoorzitting wat tot gevolg heeft dat hij het voogdijschap over zijn kinderen verliest. Gavin daarentegen kan het bewuste contract niet overhandigen. Vanaf dat moment vindt er een kat- en muisspel plaats waarbij Gavin en Doyle elkaar het leven zuur maken, hetgeen van kwaad tot erger gaat.

De rode draad in het verhaal is de lijn tussen goed en slecht, die zij telkens overschrijden. Of dit nu voor Gavin geldt op het advocatenkantoor, waar de regels van ethiek niet zo nauw worden genomen of Doyle die door zijn alcoholgebruik agressief wordt en daardoor een gevaar vormt voor zijn omgeving.

De filmmaker wil laten zien dat iedereen ongeacht zijn afkomst problemen heeft. Deze invalshoek maakt de film interessant omdat de hoofdpersonen ook ieder op zijn eigen wijze proberen met de problemen om te gaan. De advocaat die alles heeft wat zijn hartje begeert, komt er net zo slecht af als de hardwerkende vader. De hoofdpersonen hebben meer met elkaar gemeen dan ze in eerste instantie willen inzien.

De karakterontwikkelingen van personages zijn goed doordacht, maar de uitvoering van Gavin, door Ben Affleck, komt niet helemaal goed uit de verf. Hij is niet de keiharde advocaat, die over lijken gaat. Samuel L. Jackson zet een sterke acteerprestatie neer en houdt de aandacht van de kijker vast.

‘Changing Lanes’ is een sterk drama, die voor een enkeling misschien aan de trage kant is, maar het aanzien meer dan waard is.

Lodi Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 5 december 2002