Chaos Walking (2021)

Recensie Chaos Walking CinemagazineRegie: Doug Liman | 109 minuten | actie, avontuur, science fiction | Acteurs: Tom Holland, Daisy Ridley, Demián Bichir, David Oyelowo, Kurt Sutter, Cynthia Erivo, Bethany Anne Lind, Mads Mikkelsen, Nick Jonas, Ray McKinnon, Vincent Leclerc, Blane Crockarell, François Gauthier, Tyrone Benskin, Frank Fontaine, Don Jordan, Patrick Garrow

Originaliteit is een schaars goed in Hollywood. Het valt dan ook te prijzen als een regisseur een film met een fris uitgangspunt begint en hoopt daarmee zijn publiek te verrassen. Hoe sneu is het dan als zo’n idee juist ontzettend slecht is uitgewerkt en daardoor een film vrijwel onkijkbaar maakt? ‘Chaos Walking’ is hét voorbeeld van hoe het niet moet. Vreemde keuzes hebben ervoor gezorgd dat een film met een sterrencast én een gelauwerde regisseur genadeloos flopte. Volkomen terecht. Maar jammer is het wel. Er zat zeker potentie in deze film.

In ’Chaos Walking’ draait het om een eenzame jongen (Tom Holland) die vastzit in een bekrompen dorpje. Hij voelt zich niet gehoord of gezien en wordt beschouwd als een paria. Behalve de burgemeester (Mads Mikkelsen) ziet niemand zijn mogelijkheden. Onze held heeft namelijk de gave om zijn gedachtes voor de buitenwereld af te schermen. In de wereld van ‘Chaos Walking’ zijn gedachtes namelijk hoorbaar en voor iedereen toegankelijk. Dat kan gevaarlijk zijn. Wanneer een meisje (Daisy Ridley) (een unicum in deze vooral door mannen gedomineerde wereld) vanuit de ruimte op aarde neerstort, gaat het mis. Dit meisje beschikt over de ‘gave’ om haar gedachtes voor iedereen af te schermen!

Het idee dat mensen communiceren via hun gedachtes is fris. Je donkerste gedachtes houd je geheim en wil je niet openbaren. Een wereld waarin je jouw diepste zielenroerselen niet kunt verbergen, is een zeer interessant uitgangspunt. Helaas wordt hier weinig mee gedaan en luister je naar domme conversaties als ‘Hij komt eraan. Hou je stil. Stil. Houd je stil.’ Alles wat je ziet wordt via een voice-over en een kleurige wolk rond de hoofden van de personages uitgelegd. Deze zinloze monologen heten dan gedachtes. Na twee minuten ben je deze woordenbrij al zat (niemand zegt iets zinnigs). Helaas moet je dan nog anderhalf uur uitzitten.

Actiescènes met een rondzwiepende camera maken het er niet beter op. Wat rest is een leuk idee dat slecht is uitgevoerd. Zonde! Met een beter script, interessantere gedachtes en beter camerawerk had dit echt iets bijzonders kunnen worden. Nu kijk je naar iets bijzonder vermoeiends.

Frank v.d. Ven

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 24 juni 2021
VOD-release: oktober 2021