Chapiteau Show – Shapito-shou (2011)

Regie: Sergei Loban | 207 minuten | komedie, musical | Acteurs: Jim Avignon, Dmitry Bogdan, Stepan Devonin, Yuliya Govor, Sergei Kuzmenko, Pyotr Mamonov, Dmitry Novikov, Aleksei Podolsky, Sergei Popov, Vera Strokova, Maksim Tiunov, Sergey Volzhin-Yastrebov, Yevgeny Yerovenkov, Valery Zavodovsky, Aleksey Znamensky

‘Chapiteau Show’ is een surrealistische, bizarre film waarin een aantal verhaallijnen min of meer met elkaar in verband staan. Een echte rode draad is in zoverre niet aanwezig, behalve dan misschien de chapiteau-show, een circustent, zelf. Daardoor is het ook niet een erg toegankelijke film.
Kort samengevat gaat ‘Chapiteau Show’ om vier verhalen waarbij personen naar de zee trekken, naar de Krim. De hoofdstukken tonen fragmenten van het leven van deze personen. Zo zien we een totaal wereldvreemd personage die eindelijk achter zijn computer met internetverbinding is weg gestapt en het ware leven ontdekt, maar ook wordt de badplaats onveilig gemaakt door overjarige padvinders, een imitatie van een Sovjet rock-icoon en een dove zanger. Elk personage staat centraal in zijn eigen drama en een uitkomst wordt veelal niet geboden. Elk verhaal eindigt bij de circustent waar de karakters zelf optreden. Vooral leuk zijn de musicalachtige liedjes waarmee de hoofdstukken worden afgesloten. De liedjes worden ondersteund door zeer hilarische dansjes.

Regisseur Sergei Loban zorgt voor een regelrechte absurde, humoristische en soms ook ongemakkelijke sfeer. Om dit de gehele speelduur vast te houden is lastig omdat ‘Chapiteau Show’ met zijn drieëneenhalf uur gewoon een lange zit is. Bij vlagen zakt de film echt in. De humor is typisch en zal lang niet alle kijkers kunnen bekoren. Sergei Loban kiest voor veel zelfspot van zijn gecreëerde personages en wil hiermee vermoedelijk aantonen dat idee en uitvoering wel eens erg van elkaar kunnen verschillen. Alle personages trekken met een doel naar de zee, maar het leven heeft nog wel eens een verrassing in petto en de personages worden in sommige gevallen hierdoor een karikatuur van zichzelf.

‘Chapiteau Show’ is een zeer bijzondere kijkervaring waar je wel echt goed voor moet gaan zitten en je geest compleet openstellen voor al het mogelijke. En wat dat betreft slaat regisseur Sergei Loban de spijker op zijn kop: we zitten allen op de eerste rang van het circus, ook wel genaamd het leven.

Meinte van Egmond

‘Chapitau Show’ verschijnt dinsdag 18 december 2012 op DVD.