Charles Bradley: Soul of America (2012)

Regie: Poull Brien | 74 minuten | documentaire, biografie, muziek | Met: Charles Bradley, Alex Everett, Jonny Santos, Damani H. Young

In ‘Charles Bradley: Soul of America’ wordt het levensverhaal verteld van Charles Bradley, een soulzanger die pas op zijn tweeënzestigste zijn debuutalbum uitbracht. Charles heeft al vele jaren podiumervaring als James Brown imitator of tribute act, zoals ze dat zo mooi in Amerika noemen, onder de naam Black Velvet. In deze hoedanigheid is hij ontdekt door Gabriel Roth van Daptone records, het label waar onder andere Sharon Jones en Lee Fields onder contract staan. Voor Daptone records kan Charles Bradley dan eindelijk als zichzelf doorbreken in de muziek met het album “No Time for Dreaming”.  In deze film zie je zijn reis van dakloze tiener die in de metro van New York sliep tot de zanger met een van de best gewaardeerde albums van 2011.

De sympathieke zanger Charles Bradley heeft geen gemakkelijk leven achter de rug. Hij groeide op in de slechtere wijken van New York, met een moeder die haar kinderen regelmatig verwaarloosde en dat heeft zijn sporen achtergelaten. Nu zijn moeder stokoud is en niet zo goed meer voor zichzelf kan zorgen heeft Charles de zorg voor haar op zich genomen terwijl hij daarnaast ook nog hard moet werken om door te breken in de muziek. Toch hoor je nauwelijks een wanklank van Charles, zijn pijn zit in zijn muziek. In zijn dagelijkse leven houdt zijn geloof in god en zijn liefde voor zijn medemens op zijn been. Dat maakt hem een betoverende showman die zijn publiek vol bewondering achterlaat na zijn optredens.

Charles Bradley is een ongelooflijk inspirerende man, die ondanks dat hij echt niet een makkelijk leven heeft gehad altijd geloof heeft gehouden en nooit verbitterd is geraakt. ‘Charles Bradley: Soul of America’ is een erg fijne film die laat zien dat het echt nooit te laat is om je hart te volgen en je droom waar te maken. En iedereen die ‘Charles Bradley: Soul of America’ kijkt zal  fan worden van Charles, want wat een lieve en bewonderenswaardige man is dat.

Sylvia Bakker

‘Charles Bradley: Soul of America’ verschijnt vrijdag 25 november 2016 op DVD (De Beste Muziekdocumentaires editie 2015) (8 DVD box). Eerder verscheen ‘Charles Bradley: Soul of America’ dinsdag 2 juli 2013 op DVD.