Charlie Valentine (2009)

Regie: Jesse V. Johnson | 96 minuten | drama | Acteurs: Raymond J. Barry, Michael Weatherly, James Russo, Tom Berenger, Steven Bauer, Maxine Bahns, Valerie Dillman, Keith David, Dominiquie Vandenberg, Robert Blanche, Kevin Scott Allen, Randy Crowder, Glenn Taranto, Anthony Vitale, Vernon Wells

‘Charlie Valentine’ is een aardige film over de laatste werkzame dagen van een gangster. Schrijver en regisseur van dit misdaaddrama is Jesse V. Johnson. Johnson verbond zijn naam aan meesterwerken als ‘Avatar’, ‘War of the Worlds’, ‘Alice in Wonderland’ en ‘Charlie’s Angels’. Maar let wel, niet als regisseur of schrijver. De van oorsprong Britse Johnson was verantwoordelijk voor de stunts. Hoe dan ook zal het hebben geholpen om ook als regisseur enige naam te maken in Hollywood. Johnson maakte de afgelopen jaren voornamelijk actiefilms die niet altijd even succesvol waren. Een terugkerend thema in zijn werk is de crimineel die voorgoed wil afrekenen met het gewelddadige leven dat hij leidt. Zo ook ‘Charlie Valentine’.

‘Charlie Valentine’ wordt door de makers nog wel eens geduid als een keiharde ‘maffiafilm’. Maar wie daarbij aan ‘Godfather’ of ‘Goodfellas’ achtige taferelen denkt komt voor een teleurstelling te staan. Daarvoor bevat de film te weinig psychologisch gehalte, briljante conversaties en een juiste typecasting. In ‘Charlie Valentine’ geen licht ontvlambare Italianen en weelderig levende families met eergevoel. Maar in dat daglicht moet de film dus ook niet bekeken worden. De termen actie en drama volstaan tijdens dit tamelijk éénsporige verhaal. Johnson probeert het karakter ‘Charlie Valentine’ een menselijk gezicht te geven waardoor de kijker aan zijn zijde komt. Toch wekt het karakter maar langzaam die broodnodige compassie op. Want ook al maken we direct kennis met de persoonlijke gebeurtenissen uit het leven van Charlie, zijn voorgeschiedenis is niet visueel gemaakt. Dat vergt wat inlevingsvermogen van de kijker. Op het moment dat de band met het hoofdkarakter enige vorm krijgt, doet zich de slotscène aan. Jammer bij een film die juist dit dramatische thema moet onderstrepen.

In ‘Charlie Valentine’ zien we goed acteerwerk van Raymond J. Barry (‘Training Day’, “Cold Case”) en Michael Weatherly (“NCIS”). Veel zorg is ook besteed aan de cameravoering (onder andere mooie helikopterviews) die samen met de zonnige setting voor een broeierige sfeer zorgen. Die productie staat als een huis. Voor de actieliefhebber is ‘Charlie Valentine’ een open deur naar meervoudige schietpartijen en bloederige afranselingen die vaak erg expliciet in beeld zijn gebracht. Johnson kon rekenen op een flink aantal (minder bekende) nominaties en prijzen voor zijn film en kreeg daarmee een passende waardering voor een degelijke maar modale film.

Tjeerd Kooistra