Chère Léa (2021)

Regie: Jérôme Bonnell | 90 minuten | komedie, drama | Acteurs: Grégory Montel, Grégory Gadebois, Anaïs Demoustier, Léa Drucker, Nadège Beausson-Diagne, Pablo Pauly, Charlotte Clamens, Gaëtan Peau, Jean-François Sivadier, Solène Rigot, Stéphanie Aflalo, Nadir Legrand, Gabrielle Legrand

Na een zware nacht, met veel drank, besluit Jonas (Grégory Montel uit de Netflix hit-serie “Dix pour cent”) op de bonnefooi langs te gaan bij zijn oude liefje Léa (Anaïs Demoustier). Hij heeft nog steeds gevoelens voor haar. Na wat afstoten en aantrekken wijst ze hem de deur. Jonas, vol stress vanwege een op de klippen lopende zakelijk bouwproject, besluit in een bistro recht tegenover het appartement van Léa even zijn rust te pakken. Uit het niets neemt hij een besluit: hij gaat Léa een allesomvattende, lange brief schrijven. Dit wekt de nieuwsgierigheid van bistro-eigenaar Mathieu (Grégory Gadebois).

De dag is maar net begonnen en die zal veel verrassingen in petto hebben voor Jonas. Van een verhuizing van een rood bankje tot een vluchtige ontmoeting met zijn ex-vrouw en van een heldhaftige reddingsoperatie tot een verhelderend inzicht over een niet thuis gevende zakenpartner. En dan is daar ook nog de alomtegenwoordige aanwezigheid van Mathieu die hem ongevraagd op kritiek op zijn geschreven epistel trakteert. Tel daar een mysterieuze handlezing, het verdriet over het missen van zijn zoon én een jong ex-vriendje van Léa bij op en de hectiek is compleet…. Hoe gaat Jonas deze dag doorkomen?

Regisseur Jérôme Bonnell weet het verhaal van ‘Chère Léa’ kundig tussen komedie en emotie te laveren. De rol van Jonas is Montel op het lijf geschreven. Met zijn onschuldige, naïeve blik weet deze antiheld maar ternauwernood zijn danig op de proef gestelde emoties in toom te houden. Zakelijke stress, een onbeantwoorde liefde, alles lijkt op één dag samen te komen.

De één-tweetjes tussen Jonas en barman Mathieu zijn het leukst. Het is milde, onderkoelde humor waar de Fransen in uit kunnen blinken. Met ‘echte’ karakters die allemaal op hun eigen wijze hun weg proberen te vinden. ‘Chère Léa’ toont de snelkookpan van het leven vanuit de periferique van een bistro. Een mens maakt wat mee inderdaad. En dan is het goed om op zijn tijd in stilte de dag aan je voorbij te laten gaan, dat kan leiden tot prettige, onverwachte en nieuwe inzichten. Hoe druk, chaotisch en stressvol het bestaan kan zijn, wanhoop niet: voor iedereen ligt er een kleine ‘silver lining’ om de hoek te wachten…

Ruud Stift

Waardering: 3

DVD-release: 7 september 2022