Chez Nous (2013)

Regie: Tim Oliehoek | 102 minuten | komedie | Acteurs: Alex Klaasen, Thomas Acda, Peter Faber, Isa Hoes, Achmed Akkabi, Tobias Nierop, Frederik Brom, Tina de Bruin, Frans van Deursen, John Leddy

‘Chez Nous’ is eigenlijk een soort van ‘Gooische Vrouwen’ maar in plaats van het Gooi speelt het zich of in ‘zo’n gezellige homo-kroeg’. De clichés stapelen zich op en de overtolerante houding tegenover homoseksualiteit wordt zelf bijna discriminerend. Als het er zo dik bovenop moet liggen dat het niet erg is om homo te zijn zou je bijna denken dat er toch iets mis mee is. ‘Chez Nous’ bevestigt daarom eerder een mogelijke ongelijkheid dan dat het indulgent is.

Chez Nous is de naam van een bruine kroeg in het centrum van Amsterdam. Als door financiële malaise een faillissement om de hoek staat, besluit een aantal stamgasten over te gaan op het ondernemen van actie om zo hun geliefde café van ondergang te behoeden. Hierbij komt de groep vrienden tot het weinig originele plan om een kostbare kroon uit een museum te stelen, en ze doen dit, jawel… tijdens de Gay Pride. Dit bijzonder fantasieloze plot kan evenmin rekenen op een creatieve invulling van het weergeven van de gebeurtenissen. Dat resulteert in een film waar er een hele hoop van in een dozijn passen.

Dat er sprake is van stereotype personages is een understatement, sterker nog, het lijkt er zelfs op dat de makers een lijstje met alle stereotypes over homoseksualiteit hebben afgewerkt. Daarnaast zijn de personages net als de plot ook nog eens bijzonder vlak en oninteressant. De flauwe grappen en over de top kostuums kunnen ‘Chez Nous’ eveneens niet redden, in tegendeel, ze doen zelfs vrolijk mee in de misère.

De scène van Thomas Acda in een minuscuul leren pakje is eigenlijk typerend voor ‘Chez Nous’; het is niet fijn om naar te kijken. Hoe de financiering voor een dergelijke film rond komt is de grote vraag want ‘Chez Nous’ is naast afgezaagd, flauw en clichématig ook een film waarvan er al duizend zijn gemaakt en daarom overbodig.

Robin Zwaan

Waardering: 1

Bioscooprelease: 3 oktober 2013
DVD-release: 12 februari 2014