Chicagoblok – Verhalen uit de lift (2008)

Regie: Ingeborg Jansen | 65 minuten | documentaire

De lift is een plek waar mensen elkaar ontmoeten die elkaar eigenlijk niets te zeggen hebben. Ze gaan ieder hun eigen weg en komen elkaar vaak ongewenst tegen. Sommige mensen voelen zich verplicht om een sociaal praatje te maken als ze bij elkaar in de lift staan, andere staan elkaar stilzwijgend aan te staren. Ingeborg Jansen schetst een beeld van de mensen in een flatgebouw in België door middel van de lift, het enige middel wat deze mensen met elkaar bindt.

Aan de linkeroever van de Schelde in Antwerpen staat een flatgebouw, genaamd ‘Chicagoblok’. Hier wonen mensen die het niet breed hebben. Ze moeten rondkomen van weinig geld en hebben deze appartementen toegekend gekregen van de sociale dienst. Er wonen maar liefst 35 verschillende nationaliteiten met elkaar samen. Hoewel de term ‘chicagoblok’ negatief klinkt voor de inwoners van Antwerpen, hebben de bewoners van de flat er zo hun eigen mening over. Ze hebben het er wel naar hun zin, voelen zich er thuis en veilig, ook al hebben ze nauwelijks contact met hun buren.

‘Chicagoblok – Verhalen uit de lift’ is een aangrijpend verhaal dat uit het leven is gegrepen. De flat in Antwerpen is gekozen als voorbeeld, maar zoals het hier is, zal het in veel buitenwijken van grote steden eraan toe gaan. Mensen die met hele gezinnen in een kleine flat wonen en van een minimum moeten rondkomen, bijzonder maar realistisch in beeld gebracht met de lift als centrale plek.

We zien een vrouw die via internet een Marokkaanse man heeft ontmoet en met hem gaat trouwen in Marokko. We volgen een man die in Thailand een vrouw heeft ontmoet en nu in België woont met haar en haar kinderen. En we zien een alleenstaande vrouw met twee kinderen die het recht probeert te houden. Indrukwekkend, maar wel de harde waarheid. De mensen in het Chicagoblok hebben nu een gezicht gekregen en misschien zullen ze na deze documentaire wel met minder negatieve gevoelens geassocieerd worden.

Eveliene Sanders

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 16 oktober 2008