Chikin Biznis (1995)

Regie: Khalo Carlo Matabane | 26 minuten | korte film | Acteurs: Ramolao Makhene, Busi Zokufa, Siyabonga Thwala, John Morapama, Nomsa Nene, Ruth Oele, Kid Sithole, Bongani Linda, Abdul Sadek, Florence Masebe, Jacob Makhobo

‘Chikin Biznis’ speelt zich af in Soweto (Zuid-Afrika) en vertelt het verhaal van Bra Sipho (Ramolao Makhene), een getrouwde man van middelbare leeftijd, die door zijn werk op een beurskantoor volledig afgestompt is. Hij neemt de beslissing om een eigen zaak te beginnen. Na al zijn geld van de bank opgehaald te hebben, gaat hij vol enthousiasme kippen inkopen om ze later op de markt weer te verkopen. Het principe klinkt heel simpel, maar in de praktijk blijkt dat er toch veel meer bij komt kijken. Omdat Bra Sipho vooraf niet alles goed doordacht heeft belandt hij in allerlei vreemde situaties, die hij impulsief probeert op te lossen. Hierdoor gaat het soms van kwaad tot erger.

Het verhaal, dat een metafoor is voor de aspiraties van vele Zuidafrikanen, wordt door de filmmaker op luchtige wijze in beeld gebracht. Zo zien we een woonkamer vol met kippen omdat Bra Sipho vergeten is een kippenren te bouwen en betaalt hij de nota van de automonteur met een kip. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Ondanks dat alles niet van een leie dakje gaat blijft de hoofdpersoon optimistisch. Met de kreet ‘Fresh Chickens’, gaat hij de moordende concurrentie op de markt te lijf. Of het allemaal een kans van slagen heeft laat de filmmaker in het midden. Hij observeert de handel en wandel van onze startende ondernemer, die wisselend in het Engels en Zulu praat. Voor de kijker is het niet eenvoudig om continu de switch tussen beiden talen te volgen. Zo kan in één zin wel tien keer worden gewisseld van taal. Desondanks blijf je als kijker wel geboeid en wil je weten hoe het afloopt. Dit moet de collega van Khalo Carlo Matabane, Ntshaveni Wa Luruli, ook ondervonden hebben. Hij heeft in 1998 een speelfilm gemaakt (eveneens ‘Chikin Biznis’ getiteld) die gebaseerd is op deze korte film.

Lodi Meijer