Child of God (2013)

Regie: James Franco | 104 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Scott Haze, Tim Blake Nelson, Jim Parrack, Fallon Goodson, Vince Jolivette, Brian Lally, Ciera Danielle, Jeremy Ambler, Elena McGhee, Nathan Mohebbi, Terrance Huff, Todd Quillen, Coby Batty, James Franco,

Lester Ballard (Scott Haze) is een zonderling figuur die na de zelfmoord van zijn vader de weg is kwijtgeraakt. Lester probeert buiten de bekende sociale structuur van de maatschappij te overleven op zijn compleet eigen, op zichzelf gerichte en tegelijkertijd desastreuze manier. Hij wordt door zijn omgeving als gestoord ervaren. Is er een misdaad gepleegd, dan wordt hij altijd als eerste door de sheriff (Tim Blake Nelson) benaderd. Hoewel Lester vaker onterecht beticht wordt – hij wordt bijvoorbeeld van verkrachting beschuldigd – heeft dit wel effect op zijn toch al niet erg stabiele geest. De totale ontsporing van hem als persoon en het vervallen in perversiteit houdt hier ongetwijfeld verband mee.

‘Child of God’ is erg pervers, maar eveneens tergend om naar te kijken. Elke vorm van structuur ontbreekt, wat ook zeker de intentie van de regisseur zal zijn geweest, maar dit pakt op zijn zachtst gezegd niet goed uit. Het resulteert in een afstandelijke, enorm trage film die moeilijk te begrijpen is. Hoofdpersonage Lester Ballard, overigens prima neergezet door Scott Haze (‘As I Lay Dying’), is nu eenmaal geen prettig personage. De perversiteit van zijn handelingen zou hem misschien als een protagonist neer moeten zetten die de bekende wereld verafschuwt, maar door een ontbrekend overkoepelend verhaal wordt hij gewoon nergens echt interessant. Hiernaast zijn de scènes waarin Lester seksuele omgang met lijken heeft niet alleen al erg onsmakelijk, de duistere humor is hier zo compleet misplaatst dat dit de meest spraakmakende scènes direct de nek omdraait.

Regisseur James Franco, die naast de regie ook een klein rolletje in de film op zich heeft genomen, mag dan wel bekend staan als wonderkind en het mag ook worden geroemd dat hij ervoor kiest een niet erg mainstream script te verfilmen, maar met ‘Child of God’ neemt hij teveel hooi op zijn vork. Voor een groot deel ligt dit aan het script. De film is gebaseerd is op een roman van Cormac McCarthy, die vooral bekend is van verfilmingen als ‘No Country for Old Men’ en ‘The Road’. Zoals al eerder is bewezen moet je van erg goede huize komen om diens vaak geniale hersenspinsels over te zetten op film en Vince Jolivette en James Franco ontbreekt het aan de kunde van bijvoorbeeld de Coen broertjes.

Als drama werkt ‘Child of God’ niet, een thriller is het al helemaal niet en de zwartgallige (non)-humor past ook totaal niet in deze productie. Wellicht dat enkelen sympathie kunnen opbrengen voor de gruwelijke beelden, waarin Lester seks heeft met dode vrouwen maar meer is de film een schot in het luchtledige dat beter vergeten kan worden.

Meinte van Egmond

Waardering: 1.5

DVD-release: 29 mei 2015