Child’s Play 3 (1991)

Regie: Jack Bender | 90 minuten | horror, thriller, komedie | Acteurs: Justin Whalin, Perrey Reeves, Jeremy Sylvers, Travis Fine, Dean Jacobson, Brad Dourif, Peter Haskell, Dakin Matthews, Andrew Robinson, Burke Byrnes, Matthew Walker, Donna Eskra, Edan Gross, Terry Wills, Richard Marion

Na het redelijke succes van ‘Child’s Play’ en de populariteit van de seriemoordenaar in poppengedaante Charles Lee Ray/Chucky wekte het geen verbazing dat het eerste deel gevolgd werd door een aantal opvolgers. Hetzelfde zagen we gebeuren bij andere populaire films uit het genre zoals ‘A Nightmare on Elm Street’, ‘Halloween’ en ‘Hellraiser’. Andy Barclay, het jongetje dat in de eerste twee delen door Chucky geterroriseerd werd, is inmiddels zestien jaar oud en bevindt zich op een militaire academie. Omdat de speelgoedfabriek die verantwoordelijk is voor het maken van de Good Guys-poppen besluit om deze populaire speelgoedvrienden weer in productie te gaan nemen, duurt het echter niet al te lang voordat de moorddadige pop weer opduikt, al heeft hij ditmaal zijn pijlen gericht op de veel jongere Ronald.

Het gevaar van vervolgfilms is, zeker als het horrorfilms betreft, dat de originaliteit die in het eerste deel vaak nog aanwezig is grotendeels of volledig verloren gaat en dat een op zich succesvolle formule tot vervelens toe wordt uitgemolken. Don Mancini, de bedenker van Chucky en ‘Child’s Play’, heeft in interviews toegegeven dat hij deel 3 de minste episode uit deze reeks vindt. Het feit dat ‘Child’s Play 3′ ongeveer negen maanden na deel 2 uitkwam, was niet bevorderlijk voor de originaliteit van het materiaal volgens Mancini. Er was gewoon te weinig tijd om aan het verhaal te werken en met de nodige originele of vernieuwende scènes te komen waarin Chucky zijn moorddadige lusten botviert op de cadetten en het personeel van Kent Military School. ‘Child’s Play 3′ is inderdaad geen hoogstaande film die uitblinkt in originaliteit. Het verhaal is voorspelbaar en grotendeels gespeend van de broodnodige spanning, terwijl het acteerwerk op zijn best als middelmatig omschreven kan worden. De personages voldoen grotendeels aan de stereotyperingen die je verwacht bij een dubieuze horrorfilm van de tweede garnituur. De onuitstaanbare bully, het meisje dat uiteindelijk het hart steelt van onze held, het zijn allemaal personages die in elke tienerfilm langskomen en ook hier van de partij zijn. Het meest storende aspect aan ‘Child’s Play 3′ is echter waarschijnlijk het optreden van Chucky. De stille, angstaanjagende moordenaar uit de eerste twee delen is plots een cynische en humoristische sadist geworden die te pas en te onpas met grappige oneliners strooit. Gevolg is dat Chucky eerder grappig dan eng wordt en dat de spaarzame moordpartijen weinig indruk op de kijker zullen maken. Het blijft dan ook vreemd dat deze film in Groot-Brittannië met zeer veel controverse omgeven werd. Volgens enkele boulevardbladen was de film een belangrijke inspiratiebron voor de moordenaars van de tweejarige Engelse peuter James Bulger, een beschuldiging die na nader politieonderzoek ongegrond bleek te zijn aangezien de moordenaars de film nooit gezien hadden. Toch bleven de bladen een hetze voeren tegen ‘Child’s Play 3′ en vergelijkbare films, wat zelfs leidde tot de terugtrekking van de film uit verschillende videotheken en winkels. Ondanks het feit dat sommige personages in ‘Child’s Play 3′ erg onplezierig aan hun einde komen (wurgpartij, opengesneden keel), valt het met de gruwelijkheid van deze productie wel mee, zeker in vergelijking met wat er verder op horrorgebied in de loop der jaren allemaal is verschenen.

Op een paar aardige scènes na kan ‘Child’s Play 3′ de vergelijking met zijn meer illustere voorgangers niet doorstaan. Ten opzichte van de eerste twee delen mist de film gewoon de broodnodige spanning en originaliteit. Er is wel een halfslachtige poging gedaan om de serie een nieuwe richting te doen inslaan door aan het karakter van Chucky te sleutelen, maar gezien het verhaal en de verdere invulling van de film heeft dit eerder een averechtse uitwerking. Alleen de echte diehards zullen aan de deze nieuwe herrijzenis van de moordpop Chucky het nodige plezier beleven.

Frank Heinen