Chili – een wild avontuur – Wild Chile: País Salvaje (2017)

Recensie Chili - een wild avontuur CinemagazineRegie: Christian Muñoz-Donoso | 52 minuten | documentaire

Chili heeft op de landkaart een aparte vorm. Het land kronkelt zich als een lange sliert door het zuidwesten van Zuid-Amerika en eindigt in de zuidpunt van het continent bij de woelige baren van de Grote Oceaan. Het is ook een land van natuurlijke en klimatologische extremen. Met de Atacamawoestijn herbergt het land een van de droogste gebieden op aarde, terwijl het in het uiterste zuiden gelegen Patagonië gedomineerd wordt door ruige bergtoppen en woeste prairies. De Valdivische bossen vormen daarentegen een weelderige groene oase. De ruggengraat van het land wordt gevormd door de machtige Andes, het op een na hoogste gebergte op aarde.

De ontzagwekkende en rijkgeschakeerde natuur van Chili is vereeuwigd in de achtdelige serie ‘Chile: A Wild Journey’ (ook bekend als ‘Wild Chilee’). ‘Chili’ is de achtste aflevering en biedt een 52 minuten durende dwarsdoorsnede van de fraaie reeks. Dat het dierenleven in Chili bol staat van de extremen wordt snel duidelijk. In de Chileense kustwateren vind je met de blauwe vinvis bijvoorbeeld het grootste zeezoogdier ter wereld. De blauwe vinvissen langs de Chileense kust hebben zelfs een uniek dialect (dat qua klank veel wegheeft van het geluid van een scheepsmotor) dat sterk verschilt van dat van soortgenoten die elders door de maritieme wildernis zwerven. Een stuk kleiner, maar niet minder interessant, is de zuidelijke rivierotter, een zeldzaam en door vervuiling, de illegale jacht en habitatverlies bedreigd dier dat ondanks zijn naam ook prima gedijt in zeewater.

En het houdt niet op bij vinvissen en otters. We maken tevens kennis met de kodkod (ook vaak nachtkat genoemd) en poedoe, respectievelijk de kleinste katachtige en het kleinste hert van de Amerika’s, de andescondor (een van de grootste vliegende vogels op aarde), enkele vossensoorten, vampiervleermuizen en de degoe, een knaagdier met een hoog knuffelgehalte dat in de zomer wekenlang kan wachten op het vallen van de vlezige peulen van de Vachellia caven (een boomsoort die voorkomt in Argentinië, Bolivia, Chili, Paraguay en Uruguay). Een vrouwtje bewijst dat het wachten loont als we zien hoe ze de grote peulen een voor een haar hol in sleept.

Maar de hoofdrolspeler in deze fraaie documentaire is de machtige poema, de ongrijpbare sluipmoordenaar die rondwaart in het nationale park Torres del Paine (Patagonië). Vooral de beelden die tonen hoe een vrouwtje haar jongen zoogt en de kittens spelenderwijs voorbereidt op een jagende toekomst, zijn uniek. Ook fraai om te zien is het kleurrijke bloementapijt dat opkomt als de meestal gortdroge Atacama een zeldzame en welkome regendouche ontvangt.

Aan adembenemende beelden zeker geen gebrek in deze fraaie en compacte compilatie. De film voert je van het ene visuele hoogtepunt naar het andere, waarbij indrukwekkende weidse landschapsshots (poema’s tegen de achtergrond van besneeuwde of in de avondzon badende bergtoppen, luchtbeelden die tonen hoe immense blauwe vinvissen gracieus door het blauwe oceaanwater glijden) en intieme close-ups elkaar afwisselen. Wat de film ontbeert is een duidelijke narratieve structuur. Het is een verzameling mooie plaatjes, aangevuld met nuttige wetenswaardigheden over de dieren, planten en landschappen die aan het oog van de kijker voorbijtrekken. Een oogstrelende compilatie die je nieuwsgierig maakt naar de complete serie.

Frank Heinen

Waardering: 4

Bioscooprelease: 24 september 2020