Choke (2008)

Regie: Clark Gregg | 89 minuten | drama, komedie | Acteurs: Sam Rockwell, Brad William Henke, Kelly Macdonald, Kathryn Alexander, Jonah Bobo, Matt Gerald, Clark Gregg, Joel Grey, Anjelica Huston, Gillian Jacobs, Donald Rizzo

Acteur Clark Gregg houdt klaarblijkelijk wel van een uitdaging. Voor zijn regiedebuut koos hij voor een adaptatie van ‘Choke’, een boek van schrijver Chuck Palahniuk, wiens oeuvre bol staat van absurde personages die verwikkeld raken in de meest krankzinnige verhaallijnen. Krankzinnig in de positieve zin van het woord, want Palahniuk weet zijn bizarre hersenspinsels keer op keer om te zetten in uiterst vermakelijke verhalen, die je en passant niet zelden aan het denken zetten. Niet verwonderlijk dus dat deze auteur een imposante schare trouwe fans heeft vergaard, die de ontwikkelingen omtrent verfilmingen van haar icoons werk nauwgezet volgen. Gregg had dus heel wat te bewijzen, zeker omdat de vorige verfilming van Palahniuk door David Fincher uitgroeide tot een moderne klassieker, met de naam ‘Fight Club’ (1999).

Hoewel de toon van beide boeken uniform is, had Clark Gregg niet de pretentie om van ‘Choke’ een tweede ‘Fight Club’ te maken. Dat was gezien het veel lagere budget ook geen optie geweest. Terwijl David Finchers verfilming met Brad Pitt en Edward Norton in de hoofdrollen een grimmige sfeer uitstraalt, levert Gregg met zijn visie op ‘Choke’ juist een vrij lichtvoetige film af, zij het met een flinke dosis perverse humor. Gregg kiest in ‘Choke’ vaak voor kleurige settings en een bedaarde soundtrack, wat de situaties waar Palahniuks personages in belanden alleen maar meer bizar maken.

In ‘Choke’ draait het om Victor (Sam Rockwell), die zijn studie geneeskunde verruilde voor flutbaantjes om de opnamekosten van een dure zorgkliniek te kunnen betalen waarin zijn dementerende moeder Ida (Anjelica Huston) bivakkeert. Victor slijt zijn dagen als simpele arbeider in een openluchtmuseum dat koloniaal Amerika nabootst. Het grootste gedeelte van zijn werktijd probeert Victor vrouwelijke collega’s en parkbezoeksters te verleiden. Hij heeft namelijk een probleem zijn libido onder controle te houden. Hetzelfde geldt voor zijn vriend en collega Denny (Brad William Henke), die dit probleem oplost door de huisregels van het park regelmatig te overtreden en zo urenlang in het schavot door te doorbrengen.

Omdat deze baan begrijpelijkerwijs geen vetpot is, houdt Victor zich na werktijd bezig met een meer lucratieve handel. In een restaurant vol nietsvermoedende klanten neemt hij een hap eten die net even te groot is, waardoor hij al stikkend door de ruimte zwalkt, op zoek naar de meest welvarende klant die hem van de verstikkingsdood zal redden en zich daarna over zijn leven zal bekommeren. Dat deze methode succesvol is, blijkt wel als we Victor en Denny even later stapels brieven met cheques van eerdere ‘redders’ zien openen.

Victors moeder Ida ziet hem steevast voor iemand anders aan wanneer hij bezoekt, maar laat wel telkens wat los over haar leven. Op een dag laat Ida zich wat ontvallen over de identiteit van Victors vader, die hij nooit heeft gekend. Gelukkig is daar de knappe dokter Paige Marshall (Kelly Macdonald), die met een nieuwe behandelmethode wil experimenteren om Victors moeder te redden, voordat het te laat is.

Clark Gregg laat met ‘Choke’ zien dat hij niet de eerste de beste acteur is die in de regisseursstoel plaatsneemt. Zijn verklaring zelf fan te zijn van Palahniuks werk, is terug te zien aan het prima eindresultaat. Helaas ontsnapte Gregg niet aan de Hollywoodprincipes en kon hij niet elk verdorven detail uit het boek overnemen. Ook wordt gezien de tijdslimiet en de middelen die beschikbaar waren niet op iedere verhaallijn even diep ingegaan. Desondanks is ‘Choke’ bijzonder origineel en uitermate grappig. Voor de fans van Chuck Palahniuk én liefhebbers van de betere indiefilm is deze hilarische, gitzwarte komedie niet te missen.

Wouter Westerhof