Christmas Child (2003)

Regie: Bill Ewing | 94 minuten | familie | Acteurs: William R. Moses, Tonya Bordeaux, Steven Curtis Chapman, Megan Follows, Vicki Taylor Ross, Juli Erickson, Grant James, Rebecca McCauley, Muse Watson, Frederick Martin Smith, David L. Cook, Jeremiah Diamond, Mary Donnelly-Haskell, Jessica Dyer, Tom Lester, Dennis Letts, Billy Paul, Tara Pettus

Ondanks het feit dat de plot van ‘Christmas Child’ doet vermoeden dat het een kerstfilm is die je al zo vaak ziet – een vrolijk en zeer gelukkig verhaal – kun je de film niet samenvatten onder alleen het kenmerk ‘zoet’. Hoofdpersoon Jack Davenport, een journalist en woonachtig in Chicago, heeft het goed voor elkaar. Hij beschikt over een liefhebbende echtgenote, een mooi huis, een fijne baan en familie.

Toch ontbreekt er iets in zijn leven. De dood van Jacks adoptief vader heeft de journalist in zichzelf doen keren. De communicatie tussen Jack en zijn geliefde Meg verloopt dan ook merkwaardig koel. De relatie lijkt op een dood spoor te zitten. Tot overmaat van ramp biedt de hoofdredacteur van de krant waarvoor Jack werkt, hem een verhaal aan. Dit betekent dat Jack vlak voor de kerst én net voor zijn verjaardag naar Dallas moet vliegen om deze reportage te maken. De kloof tussen Jack en Meg wordt alleen maar groter wanneer Jack ook daadwerkelijk op dit voorstel ingaat… Zal het nog goed komen tussen hen?

William R. Moses geeft het personage Jack Davenport gestalte. Moses brengt de emotie van Jack Davenport gedoseerd en geloofwaardig over. Dat het gezicht van de acteur niet bijster bekend voorkomt, kan kloppen. Zijn CV bestaat echter wel uit veel eenmalige optredens in televisieseries en televisiefilms. Zo is de ‘Bones’ één van de series waarin Moses eenmalig een karakter vervult. En voor ‘Christmas Child’ was Moses te zien in de tv-film ‘Her Best Friends’ Husband’.

Voor tegenspeelster Megan Follows geldt een vergelijkbare achtergrond. Follows speelde in zoal ‘Coldcase’ en ‘The Border’ een rol voor één aflevering en ook zij heeft verscheidene tv-films op haar naam staan. Actrice Follows laat er geen twijfel over bestaan dat ze als Jacks echtgenote geen reserves meer over heeft om te vechten voor hun relatie. Ze ademt de geestelijke en lichamelijke vermoeidheid uit van een getergde vrouw die met het ongemakkelijke dilemma worstelt: doorgaan of stoppen met het huwelijk?

Een aandoenlijke bijrol is weggelegd voor acteur Stephen Curtis Chapman als dominee Michael Curtis. Chapman zou qua uiterlijk best voor een broer kunnen uitgaan als Moses, al wordt dit niet uitgebuit. Chapman ontroert in de film wanneer hij samen met aan Moses zijn gezinssituatie uitlegt tijdens het etentje bij hem thuis. Maar ook de laatste dialoog tussen de beide mannen is memorabel.

Het verhaal van ‘Christmas Child’ zou niet misstaan in het KRO-programma ‘Spoorloos’. Weliswaar is alles fictief, toch kun je lichte overeenkomsten ontdekken met het populaire televisieprogramma. Evenals ‘onze’ Derk Bolt, gaat Jack Davenport op onderzoek uit. Naar zijn eigen wortels, dat is het grote verschil. Naast het speurwerk, ondervindt Davenport ook de nodige hindernissen die hem belemmeren in het ontrafelen van zijn eigen verleden. Een nukkige politieagent, Jimmy (Muse Watson) maakt het hem niet gemakkelijk. Kortom, het is een lastige speurtocht voor Davenport om zowel zijn biologische ouders én de reden voor zijn adoptie te achterhalen. Omdat Jacks zoektocht niet zo soepel verloopt en je de antwoorden druppelsgewijs krijgt voorgeschoteld, is ‘Christmas Child’ een interessante én vermakelijke kerstfilm.

Ans Wijngaarden