Chroma Chameleon (2008)

Regie: Marc F. Adler, Warren Grubb | 5 minuten | animatie, korte film

In het korte animatiefilmpje ‘Chroma Chameleon’ laten de makers van het in de Verenigde Staten ten onrechte geflopte ‘Delgo’, Fathom Studios, nog eens zien waartoe ze in staat zijn. ‘Chroma Chameleon’ klokt nog geen vijf minuten, maar maakt diepe indruk. Het filmpje doet in kwaliteit en humor niet onder voor een Pixar short. De animatie is meer dan dik in orde, met fraaie kleuren en veel – en ook grappige – details.

Ergens in de jungle wordt een danswedstrijd gehouden. Kameleons blijken erg competitief aangelegd te zijn en de een na de ander wordt op het podium (een paddenstoel) ingemaakt. Als ware het een rap battle gaan de talentvolle kameleons aan de slag en er worden indrukwekkende acts opgevoerd, waarbij dansen en van kleur veranderen op een komische manier geïntegreerd wordt. Wanneer een ietwat verlegen kameleon per ongeluk het podium op geslingerd wordt probeert hij met alle macht iets van zijn korte optreden te maken. Het probleem is echter dat hij niet voldoet aan de vereiste voor de wedstrijd: hij kan niet van kleur veranderen. Het buitenbeentje haalt allerlei trucs uit, maar zijn veeleisende, verwende toeschouwers vinden het maar niets.

‘Chroma Chameleon’ is erg origineel en heeft het hart op de juiste plaats. De pay-off is niet eens het absolute hoogtepunt van de film, de makers weten zo goed de emoties in de karaktertjes te leggen dat de hele film uitermate weet te boeien. Je zou de inventieve kameleon zo een high five geven. En is dat niet precies wat Pixar ook voor elkaar krijgt? Dat je gaat geven om ongewone personages? Daarom ook een high five voor de mensen van Fathom Studios, die voor dit schitterende werkje een dikke pluim verdiend hebben.

Monica Meijer