Circle of Iron (1978)

Regie: Richard Moore | 102 minuten | actie, avontuur, fantasie | Acteurs: David Carradine, Jeff Cooper, Christopher Lee, Roddy McDowall, Eli Wallach, Antony de Longis, Earl Maynard, Erica Creer, Heinz Bernard, Zipora Peled, Jeremy Kaplan, Kam Yuen

In een arena gaan leden van verschillende broederschappen een gevecht met elkaar aan. Telkens betreden twee krijgers het strijdperk waarna beslist wordt wie de winnaar is. De prijs voor de uiteindelijke winnaar is een medaillon dat het recht verleent op zoek te gaan naar de tovenaar Zetan en zijn Book of All Knowledge. Cord is een goede vechter, maar een eenling die volgens hem niemand nodig heeft, dus ook geen broederschap. Hij leeft slechts voor een doel en dat is met Zetan strijden om het bezit van het boek, maar na afloop van de laatste en beslissende wedstrijd wordt hij tot zijn woede niet als winnaar aangewezen.

Cord besluit om de winnaar Morthond (Antony de Longis) te volgen op diens queeste om zo toch bij Zetan te komen en de tovenaar uit te dagen. Morthond raakt echter zwaargewond bij de eerste van de drie beproevingen. Hij schaamt zich voor de schande die hij door zijn mislukking over zijn broederschap heeft afgeroepen en vraagt Cord hem te helpen om in ieder geval waardig te sterven. Cord staat hem edelmoedig bij waarna hij het medaillon van Morthond om zijn eigen nek hangt en daarmee de opdracht overneemt. Nu kan hijzelf op zoek gaan naar Zetan.

Bruce Lee heeft samen met James Coburn meegeschreven aan het scenario en dat is te merken. In potentie is ‘Circle of Iron’ namelijk een typische Bruce Lee film met veel filosofische wijsheden, een geestelijke loutering voor de hoofdpersoon en een centrale plek voor fraaie gevechten met een nobel doel. Maar Bruce Lee heeft niet meegewerkt aan de verdere totstandkoming en de rollen die oorspronkelijk door hem gespeeld zouden worden, heeft David Carradine voor zijn rekening genomen.

Het is moeilijk in te schatten wat het resultaat zou zijn geweest als de grote meester zelf had meegespeeld, maar hij had het vast beter gedaan dan David Carradine, die een groot deel van de tijd met een belletje aan zijn teen sjokt en leunt op een stok waarmee hij naar believen zijn tegenstanders tegen de grond mept of die hij als fluit gebruikt. Daarbij laat hij de ene na de andere wijsheid uit zijn mond laat rollen zonder dat hij ook maar een moment serieus is te nemen. Wel lollig is het leren behaatje met metalen knoppen waarin hij op een gegeven moment tegen Cord vecht, maar het is twijfelachtig of het de bedoeling is dat je hier om lacht. En over uiterlijkheden gesproken: het kapsel van Cord is zelfs voor de jaren zeventig erg idioot.

Jammer dat deze mede door Bruce Lee geschreven film geen aanrader is voor de fans van de martial arts, daarvoor zijn de gevechten te slecht uitgevoerd. Een lichtpuntje is het fantastische optreden van Eli Wallach die erg komisch, maar bovenal overtuigend is als hij aan Cord uitlegt waarom hij al tien jaar in een groot vat gevuld met olie in de brandende zon doorbrengt. De filosofie van Bruce Lee is blijkbaar toch goed aan de man te brengen als je maar over voldoende talent beschikt. Maar verder is ‘Circle of Iron’ vooral teleurstellend en raar.

Diana Tjin-A Cheong