Circus Noël (2019)

Recensie Circus Noël Cinemagazine Regie: Dennis Bots | 90 minuten | familie | Acteurs: Luna Wijnands, Tommy van Lent, Samuel Beau Reurekas, Rein Hofman, Tygo Gernandt, Rosa Reuten, Jordy Schaap, Karlo Severdija, Steye van Dam, Ellis van den Brink, Rick Paul van Mulligen, Nick Vorsselman, Remko de Keijzer

“Hallooo, ik ben Karo.” Zo begint de twaalfjarige Karo steevast haar vlogs. In de eerste scène van ‘Circus Noël’ (2019) zien we dat haar vlog zo populair is dat ze zelfs kijkersvragen binnenkrijgt. De vraag die haar deze aflevering bezighoudt gaat over de ware liefde. Karo is al goed op de hoogte van wat daar allemaal bij komt kijken, maar tot haar spijt gaat het met de relatie tussen haar ouders niet goed. Ze ruziën continu en naar haar wordt ook niet geluisterd. “Mam, ik neem een tattoo, goed?” “Ja, is goed liefje, als je maar oppast,” is het antwoord. En ook op Karo’s mededeling dat ze naar Ibiza gaat, weet de met hele andere dingen bezig zijnde moeder (Rosa Reuten) geen ander antwoord te melden dan dat het in orde is.

Karo vertrekt daarom al snel naar Circus Noël, waar haar vrienden Victor en Tonie opgegroeid zijn. Karo heeft stiekem een oogje op Tonie en omgekeerd ook, maar zo groot als Karo’s woorden tijdens haar vlog waren, zo klein zijn haar daden in Tonies gezelschap. En Tonie zelf is zo mogelijk nog verlegener.

Wanneer het circus mee mag doen met een belangrijk circusconcours Cultura Nova, neemt de stressfactor in het bescheiden familiecircus toe. Er is werk aan de winkel! Ondertussen besluit Karo om haar ouders voorgoed te verlaten. Home is where the heart is, nietwaar? Dus Karo sluit zich aan bij het circus, als vlogger, om zo nog wat extra reclame te maken voor het optreden.

Pas een dag later wordt Karo’s afwezigheid opgemerkt. Karo’s moeder belt in paniek de politie – Karo’s vader is een stuk nuchterder en vraagt zich af waarom zijn vrouw niet eerst Karo zelf belt. Maar Karo neemt natuurlijk niet de telefoon niet op, omdat ze weet dat haar ouders haar dan kunnen traceren.

Een andere verhaallijn in ‘Circus Noël’ gaat over de gevolgen van een gebeurtenis in het verleden in het circus, waardoor de drie vrienden op zoek moeten naar een voormalige circusartiest, heerlijk nukkig gespeeld door Tygo Gernandt.

‘Circus Noël’ is een spin-off van de twintig delen tellende tv-serie uit 2017 (één seizoen, totale speelduur 3 uur en 15 minuten). Voorkennis is niet noodzakelijk, maar kijkers worden wel direct middenin het verhaal gegooid. Het voelt wel of je iets mist bij de eerste keer dat Karo haar vrienden terugziet. Echt problematisch zal dat voor de doelgroep niet zijn, meekijkende volwassenen hopen waarschijnlijk op iets meer diepgang en de mogelijkheid om een band met de personages te krijgen. Die hoop is tevergeefs.

‘Circus Noël’ stipt de gebruikelijke elementen in jeugdfilms even aan, zonder deze al te bevredigend uit te werken: vriendschap, eerste liefde, moeilijkheden met ouders, echtscheiding, jaloezie, een spannende zoektocht naar een misschien wel gevaarlijk persoon… Het voelt alsof het scenario iets te vol is, waardoor eigenlijk niets de aandacht krijgt die het verdient. Wel leuk zijn de circusscènes: het is echt een oubollig familiecircus, waarbij de humor vooral uit de slapstickachtige scènes moet komen. De cast is solide, met bij de jeugd vooral Luna Wijnands als Karo en Samuel Beau Reurekas als Victor er bovenuit springend. Aardig voor de fans, en wellicht levert het de serie nog nieuwe kijkers op.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 17 april 2019
VOD-release: 12 september 2019
DVD-release: 12 september 2019